14 najzdravších druhov zeleniny na planéte, č. I

14 najzdravších druhov zeleniny na planéte, č. I Zdroj foto: Pixabay

Niektoré druhy zeleniny vyčnievajú nad ostatnými vďaka svojej výživovej hodnote. Predstavujeme vám 14 najzdravších druhov, ktoré by ste určite mali zaradiť do svojho jedálnička. 

Zelenina je celkovo známa tým, že je nízkokalorická, obsahuje veľa vitamínov, minerálnych látok a iných zložiek nevyhnutných pre naše zdravie. Nie je však zelenina ako zelenina. Existujú potraviny, ktoré vynikajú nad ostatnými. Predstavujeme vám 14 najzdravších druhov zeleniny na našej planéte.

Cesnak

Cesnak má povesť liečivej rastliny už od nepamäti. Už starí Egypťania a Číňania poznali, akú silu v sebe skrýva tento druh zeleniny. Hlavnou účinnou látkou v cesnaku je alicín, rastlinná zlúčenina, ktorá je z veľkej časti zodpovedná za rôzne zdravotné výhody cesnaku. Niekoľko štúdií preukázalo, že táto cibuľovina môže regulovať hladinu cukru v krvi a tiež podporovať zdravie srdca.

Cesnak môže byť užitočný aj pri prevencii rakoviny. Tvrdí to štúdia z roku 2012, ktorá zistila, že alicín indukoval bunkovú smrť v bunkách ľudskej rakoviny pečene.

Mrkva

Mrkva je plná vitamínu A, ktorý poskytuje 428% dennej odporúčanej hodnoty len v jednej šálke (128 gramov). Táto prospešná zelenina obsahuje betakarotén, antioxidant, ktorý dodáva mrkve žiarivú oranžovú farbu a mohol by pomôcť pri prevencii rakoviny.

Konzumácia mrkvy podľa štúdie z osemdesiatych rokov môže znížiť riziko rakoviny pľúc aj u fajčiarov. V porovnaní s tými, ktorí konzumovali mrkvu najmenej raz týždenne, mali tí fajčiari, ktorí mrkvu nejedli, trikrát väčšie riziko vzniku rakoviny pľúc. Mrkva má tiež vysoký obsah vitamínu C, vitamínu K a draslíka.

Špenát siaty plný železa: Chyba v desatinnej čiarke alebo pravda?

Špenát

Táto listová zelená zaujíma popredné miesto medzi najzdravšími zeleninami vďaka pôsobivému výživovému profilu. Jedna šálka (30 gramov) surového špenátu poskytuje 56% vašej dennej potreby vitamínu A plus celú vašu dennú potrebu vitamínu K – a má iba 7 kalórií. Špenát sa tiež môže pochváliť veľkým množstvom antioxidantov, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko chronických chorôb.

Istá štúdia zistila, že tmavozelená listová zelenina, ako je špenát, má vysoký obsah beta-karoténu a luteínu, dvoch druhov antioxidantov, ktoré sú spojené so zníženým rizikom rakoviny. Konzumácia špenátu môže byť navyše prospešná pre zdravie srdca, pretože môže znižovať krvný tlak.

Zelený hrášok

Hrášok sa považuje za škrobnatú zeleninu. To znamená, že má väčšie množstvo sacharidov a kalórií ako neškrobová zelenina a môže mať vplyv na hladinu cukru v krvi, ak sa konzumuje vo veľkom množstve.

Zelený hrášok je napriek tomu neuveriteľne výživný. Jedna šálka (160 gramov) vareného zeleného hrášku obsahuje 9 gramov vlákniny, 9 gramov bielkovín a vitamínov A, C a K, riboflavín, tiamín, niacín a folát. Pretože má táto zelenina vysoký obsah vlákniny, podporuje zdravie zažívacieho traktu tým, že zvyšuje prospešné baktérie vo vašom čreve a podporuje pravidelnú stolicu.

Hrášok je navyše bohatý na saponíny, skupinu rastlinných zlúčenín známych pre svoje protirakovinové účinky. Dokazuje to i výskum z roku 2010. Ten tvrdí, že saponíny môžu pomôcť v boji proti rakovine znížením rastu nádoru a vyvolaním bunkovej smrti v rakovinových bunkách.