3-krát ovocné šťavy, ktoré budete zbožňovať

Ovocné šťavy

Záhrada v júni prináša mnoho sladkého ovocia. Ak ho nestíhate spotrebovať, pripravte si chutné a zdravé šťavy. 

Sú výborné, chutné a navyše zdravé. Reč je rôznych ovocných šťavách, ktoré si dokážeme pripraviť aj doma. Prezradíme vám ako.

Malinová šťava

1 liter malinovej šťavy, 1 kg kryštálového cukru

Postup

Dobre zrelé maliny dáme do pohára a zaviažeme celofánom, ktorý predierkujeme. Pohár dáme na slnko a necháme kvasiť 9 dní. Potom šťavu prelisujeme a povaríme 10 minút. Pri varení zberáme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Pridáme cukor, zamiešame, a keď sa cukor roztopí, povaríme ešte asi 5 minút. Hotovú šťavu hneď nalejeme do pripravených čistých fliaš a dobre uzavrieme.

Višne v mede alebo rume. Spoznajte netradičný spôsob konzervovania

Jahodová šťava

3 kg jahôd, 1,8 kg kryštálového cukru, 1 liter vody

Postup

Zrelé jahody rýchlo premyjeme studenou vodou, zbavíme stopiek a dáme do smaltovanej nádoby. Vodu s cukrom prevaríme, necháme vychladnúť a nalejeme na jahody. Potom dáme na sporák, povaríme 2 minúty, zakryjeme a necháme stáť do druhého dňa v chladnej miestnosti. Na hrnček pripevníme šatku, nalejeme na ňu jahody a bez miešania necháme pomaly odkvapkať. Šťavu ešte chvíľu povaríme, pozberáme penu, ktorá sa vytvorila na povrchu, a horúcu šťavu nalejeme do ohriatych fliaš. Naplnené fľaše dobre uzavrieme, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.

Višňová šťava

1 liter višňovej šťavy, 1 dl vody, 350 g kryštálového cukru

Postup

Umyté višne zbavíme kôstok, roztlačíme, zmiešame s polovicou rozdrvených kôstok a necháme cez noc stáť na chladnom mieste. Potom višne prelisujeme, zmiešame s vodou a cukrom, necháme 2 minúty povrieť a z povrchu pozberáme špinavú penu. Vychladnutú šťavu nalejeme do čistých fľiaš, uzavrieme, poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme 15 minút pri teplote 90 °C. Vychladnuté vyberieme z hrnca a odložíme.

 

 

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close