40 byliniek, ktoré obohatia vašu stravu, č. 4

Ktoré bylinky sa dajú využiť na dochutenie jedál a zároveň nám pomôcť s trávením? Možno budete prekvapení, ale tieto rastliny tiež obohatia vašu stravu.

Prinášame vám ďalšie bylinky, ktoré sa oplatí poznať. Obohatia vašu stravu o množstvo živín.

Dúška materina

Materinu dúšku poznali už naše prababičky. Čaj z tejto byliny pôsobí utišujúco a proti kašľu. Okrem toho, že má dezinfekčné, antiseptické, baktericídne  a konzervačné účinky, dá  sa využiť aj ako korenina. Dochucujú sa ňou  omáčky alebo polievky, ale aj šaláty.

Dúška tymianová (tymian)

O jej vynikajúcich liečivých účinkoch sme si hovorili v predchádzajúcom článku. Táto korenina príjemnej gáfrovitej vône a aromatickej chuti sa využíva najmä vo francúzskej kuchyni napríklad na dochutenie nátierok, jedál z pečeného mäsa, diviny, rýb, hydiny, údenín alebo jahňaciny. Účinkuje proti plynatosti, preto sa používa do strukovinových, kapustových a aj rybacích polievok.

Zdroj: pixabay.com

Antiseptické vlastnosti tymianu prispievajú pri vonkajšom, ako aj pri vnútornom užívaní k čistote pleti. Dezinfekčné vlastnosti, ako aj vlastnosti zabraňujúce kvaseniu chránia potraviny pred pokazením, preto sa používa pri konzervovaní potravín a aj pri nakladaní uhoriek. Gáfrovitá vôňa tymianu zas odpudzuje hmyz.

Fenikel obyčajný

Ako korenina sa v domácnostiach používajú plody na ochutenie šalátov, prívarkov, rybacích pokrmov a podobne. Fenikel povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Plody využíva aj liehovarnícky priemysel pri výrobe likérov a uplatňuje sa i v cukrovinkárstve a cukrárstve.

Fenikel pomáha najmä pri tráviacich ťažkostiach. Zdroj foto: Pixabay.com
Zbierame liečivé rastliny: Fenikel pri problémoch s trávením

Horčica biela

Jednoročná bylina vysoká 0,20 – 0,65 m. Má priamu byľ, lýrovité perovito dielne listy a kvety usporiadané v strapcoch podobné chocholíkom. Zbierajú sa semená, ktoré obsahujú glykozid sinigrín, mastný olej, bielkoviny, sinapín, sliz a silice. Z týchto semien sa vyrába horčica. Má baktericídny i aromatizačný účinok a pridáva sa do nakladanej zeleniny. Dodáva vôňu aj pokrmom z mäsa a údenín.

Horčica biela, zdroj foto: Pixabay.com
40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť tretia

Chren dedinský

Ide o trvácu bylinu. Zbiera sa koreň, ktorý je bohatý na draslík a iné minerálne soli ako aj vitamín C, fytoncídy, silicu a iné. Čerstvo olúpaný a postrúhaný chren sa podáva ako príloha k divine a údeninám. Je tiež vhodným doplnkom majonéz, uhoriek alebo kyslej kapusty.

Ďalšie bylinky nabudúce.

Nely 3010

Recent Posts

Záhradnícke zlato pre zdravie: Tieto rastliny pre diabetikov by ste mali poznať

Trpíte cukrovkou? Vedeli ste, že rastliny pre diabetikov môžete dopestovať aj na vlastnej záhrade? Zistite,…

9 hodín ago

Nátržník krovitý: Kvetinová krása so spektrom farieb

Nátržník krovitý nemusí mať len žltú farbu, ale môže pri správnej starostlivosti priniesť na váš…

1 deň ago

Záhrada po zime: Čo urobiť s rastlinami, aby sa prebudili v plnej sile? Tieto kroky nevynechajte

Záhrada po zime si vyžaduje vašu pomoc. No nie všetkým rastlinám urobí dobre jarné upratovanie…

2 dni ago

Škodcovia v apríli: Ktorí útočia ako prví a ako sa proti nim brániť bez chémie?

Jar je v plnom prúde, ale v záhrade nie ste sami. Ktorí škodcovia v apríli môžu ohroziť…

3 dni ago

Pestovanie cesnaku: 7 chýb, ktoré vám môžu zničiť úrodu

Pestovanie cesnaku sa môže na prvý pohľad zdať ako jedna z najjednoduchších činností v záhrade.…

4 dni ago

Slintačka a krívačka na Slovensku: Čo potrebujete vedieť o aktuálnej situácii a ochrane vašich zvierat

Slintačka a krívačka, známa aj ako FMD (Foot-and-Mouth Disease), je mimoriadne nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré…

5 dní ago