S príchodom jesenných mrazov sa môže stať, že vaše paradajky nestihnú dozrieť. Zistite 6 metód, ako sa dá zachrániť aj táto časť neskorej úrody tejto obľúbenej zeleniny.
Ako sa blíži jeseň, mnohým z vás zostanú na záhone zelené paradajky, ktoré nestihnú dozrieť pred príchodom mrazov. Aby ste zachránili všetku svoju cennú úrodu, nezrelé paradajky môžete zozbierať a priniesť dovnútra, kde ich necháte dozrieť. Existuje týchto 6 metód, avšak predtým si treba ujasniť niekoľko vecí, o ktorých sme hovorili tu.
Aj keď je to najbežnejšia metóda, ide v skutočnosti o najmenej preferovaný spôsob. Intenzívne slnečné svetlo prúdiace cez okno môže byť totiž nevýhodou. Pomôcť môže pravidelné otáčanie paradajok, aby jedna strana nemusela znášať všetko teplo. Výhodou tejto metódy je, že paradajky máte na očiach a včas spozorujete výskyt plesní či iného poškodenia.
Čo ste o fazuli nevedeli plus rady pre lepšiu úroduAk chcete nechať dozrieť paradajky na rastline, prečo si ju celú nepriniesť dovnútra? Mnoho pestovateľov tvrdí, že tento spôsob zabezpečí najlepšiu chuť pri dozrievaní paradajok v interiéri, pretože rastlina pokračuje vo výžive paradajok počas dozrievania. Ako na to? Vytiahnite rastlinu rajčiaka zo záhrady aj s koreňmi. Prebytočnú pôdu otraste. Celú rastlinu zaveste vo svojom dome, a to dole hlavou.
Táto metóda funguje dobre, ak nemáte veľa paradajok. Vložte niekoľko zelených plodov do vrecka a dobre uzavrite. Etylén, ktorý paradajky produkujú, urýchli proces zrenia. Môžete tiež pridať nedozretý banán, avokádo či jablko, aby ste vyrobili viac etylénu. Paradajky treba každý deň kontrolovať, aby ste odstránili prípadné plesne alebo zhnitú zeleninu.
Táto metóda je podobná zreniu v papierovom vrecku, ale je praktickejšia, ak máte väčšiu úrodu. Na dno kartónovej škatule položte jednu vrstvu paradajok. Skúste ich usporiadať tak, aby medzi každým plodom bol malý priestor. Proces opäť urýchli pridanie nedozretého banánu, avokáda alebo jablka. Škatuľu uzavrite, aby sa v nej produkovaný etylén udržal. Paradajky takisto pravidelne prezrite a odstráňte pokazenú zeleninu.
Ak chcete do kartónovej krabice vložiť viac paradajok, môžete každú paradajku jednotlivo zabaliť do niekoľkých vrstiev novín. V hornej časti nechajte malý otvor, aby mohla prebytočná vlhkosť uniknúť. Pomôže to zabrániť ich plesneniu. Nezabudnite pridať banán alebo avokádo a plody každý deň kontrolovať.
Tento spôsob zrenia paradajok vytvára peknú dekoráciu uprostred kuchynského stola. Dve alebo tri paradajky vložte do sklenenej nádoby a uzatvorte ich vekom. Tento mini skleník vytvorí príjemnú teplotu a udrží vznikajúci etylén. Pri dozrievaní v pohári treba byť obzvlášť dôsledný pri kontrole zeleniny, lebo pohár vytvára okrem dokonalého prostredia na zrenie aj ideálne podmienky na šírenie plesní. Nádobu podľa potreby otvorte, aby sa uvoľnila vlhkosť a prebytočné teplo.
Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…
Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…
Sušená zelenina môže predstavovať metódu, ako vhodným spôsobom konzervovať úrodu z vašej záhrady na zimu. …
Magické sviečky sú symbolom nielen Vianoc. Ľudstvo fascinovali už od nepamäti. Máme pre vás zaujímavosti…
Inkovia používali túto rastlinu ako liek na vysoký cholesterol, cukrovku alebo žalúdočné problémy. Aké sú…
Nasledujúci nápad si zamilujete. Nielenže vám umožní recyklovať odpad, ale získate aj pekný vianočný stromček…