Miešaná kvasená kapusta s chrenom

miešaná kvasená kapusta s chrenom Zdroj foto: Naša záhradka/MM

Miešaná kvasená kapusta s chrenom je ďalší recept, ktorý sa dá pripraviť zo zdravej kapusty z vašej záhrady.

Okrem klasickej kyslej kapusty sa dá pripraviť aj miešaná kvasená kapusta s chrenom. Práve chren dodá vašej pochúťke tú správnu príchuť.

Kyslá kapusta s chrenom

Budete potrebovať:

10 hlávok bielej kapusty, 1 hlávka červenej kapusty. Na 1 kg miešanej kapusty 20 g soli, rasca, celé čierne korenie, cibuľa, bobkový list, jablká, trocha cukru (nemusí byť), postrúhaný chren podľa chuti.

Kyslá kapusta: Objavte zdravý poklad predkov

Postup:

Kapustu očistíme od vrchných a zvädnutých listov, prekrojíme, vyrežeme hlúby, postrúhame na tenké rezance a premiešame so soľou, s rascou, celým čiernym korením, bobkovým listom, očistenou a pokrájanou cibuľou, prípadne s trochou cukru, pokrájanými jablkami a postrúhaným chrenom.

Sud vyložíme čistými listami kapusty. Potom doň po troche nasýpame postrúhanú kapustu, ktorú zakaždým dobre ubijeme dreveným tĺkom, až kým nepustí šťavu. Takto pokračujeme, až kým všetko nespotrebujeme. Povrch kapusty zakryjeme čistými kapustovými listmi, založíme čistými drevenými doštičkami, zaťažíme väčším kameňom a necháme v teplejšej miestnosti, aby kapusta mohla dobre kvasiť. Asi po týždni kameň zložíme, doštičky umyjeme v teplej vode a pozberáme bielu penu.

Potom znova založíme doštičky, zaťažíme a necháme ešte asi týždeň kvasiť na teplom mieste. Asi po dvoch týždňoch umývanie znovu zopakujeme, povrch kapusty zakryjeme bielym, čistým plátnom, založíme doštičkami, zaťažíme a sud preložíme do chladnejšej miestnosti. Kapustu umývame každý týždeň, neskôr aj častejšie. Pri každom umývaní biele plátno vyperieme v teplej vode, doštičky umyjeme, bielu penu pozberáme a umyjeme aj boky suda. Kapusta v sude musí byť stále zakrytá šťavou a dbáme na čistotu. Ak sa nám nechce chren strúhať, alebo sa bojíme, že kapuste zmení výrazne chuť, stačí, keď očistený koreň položíme navrch.