Vedeli ste, že veľké percento populácie konzumuje stravu, ktorá ani zďaleka nenapĺňa dennú potrebu vápnika? Tu je 12 jedál, ktorými sa tento fakt dá napraviť.
Predstavujeme vám ďalších 12 jedál, ktoré obsahujú množstvo vápnika. O niektorých z nich by ste to vôbec nepovedali.
Jogurt
Jogurt je vynikajúcim zdrojom vápnika. Mnoho druhov jogurtov je tiež bohatých na živé probiotické baktérie, ktoré majú rôzne zdravotné výhody. Jedna šálka (245 gramov) čistého jogurtu obsahuje 30% dennej potreby vápnika, ako aj fosfor, draslík a vitamíny B2 a B12. Aj keď grécky jogurt predstavuje skvelý spôsob, ako získať vo svojej strave viac bielkovín, dodáva menej vápnika ako bežný jogurt.
Istá štúdia spájala konzumáciu jogurtu s lepšou celkovou kvalitou stravovania a zlepšením metabolického zdravia. Ľudia, ktorí jedli jogurt, mali nižšie riziko metabolických chorôb, ako je cukrovka typu 2 a srdcové choroby.
Fazuľa a šošovica
Fazuľa a šošovica obsahujú veľa vlákniny, bielkovín a mikroživín. Môžu sa tiež pochváliť množstvom železa, zinku, kyseliny listovej, horčíka a draslíka. Niektoré odrody majú tiež slušné množstvo vápnika.
Fazuľu sa oplatí zahrnúť do jedálnička aj z iného dôvodu. Táto strukovina totiž pomáha znížiť hladinu zlého cholesterolu a znížiť riziko cukrovky 2. typu. Šošovica obsahuje o trochu menej vápnika, ale takisto je prospešná pre náš organizmus ako fazuľa.
Srvátkový proteín
Srvátkový proteín sa nachádza v mlieku a jeho zdravotnými benefitmi sa zaoberali viaceré štúdie. Je to vynikajúci zdroj bielkovín, ktorý obsahuje rýchlo stráviteľné aminokyseliny. Srvátka je tiež výnimočne bohatá na vápnik.
12 potravín bohatých na vápnik, o mnohých by ste to nepovedali!Niektoré druhy listovej zeleniny
Vedeli ste, že tmavozelené listy niektorých druhov zeleniny sú neuveriteľne zdravé a niektoré z nich majú vysoký obsah vápnika? Medzi ne patrí napríklad špenát, kapusta a kel. No však i tu platí, že obsah oxalátov znižuje vstrebávanie vápnika do organizmu.
Tofu
Medzi potraviny plné vápnika patrí aj syr tofu. V 126 gramoch nájdete až 86 % dennej potreby vápnika.
Najzdravšia listová zelenina z našich záhrad. Pestujete ju aj vy?Sardinky a losos v konzerve
Sardinky a losos v konzerve sú vďaka svojim jedlým kostiam nabité vápnikom. Napríklad taká plechovka sardiniek s hmotnosťou 92 gramov obsahuje 35% dennej potreby vápnika. Podobne je na tom i losos v konzerve, ktorého 85 gramová konzerva pokryje 21%.
Tieto mastné ryby tiež poskytujú vysoko kvalitné bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre vaše srdce, mozog a pokožku.
Aj keď morské plody môžu obsahovať ortuť, menšie ryby ako sardinky majú nízku hladinu tejto látky. Okrem toho v sebe skrývajú, rovnako ako losos, vysoké hladiny selénu, minerálu, ktorý môže zabrániť a zvrátiť toxicitu ortuti.