Voňavé, liečivé, chutné a vždy poruke. Objavte 10 byliniek, ktoré môžete pestovať i vo vašej kuchyni, a to počas celého roka.
10 byliniek, ktoré môžete pestovať v kvetináči po celý rok
Na pestovanie vysnívanej kuchynskej záhrady je najdôležitejšie zo všetkého, aby ste mali slnečný parapet. Mnoho vašich byliniek, ako je petržlen, bazalka a tymián, bude v interiéri prospievať so správnou starostlivosťou. Výhodou pestovania byliniek v interiéry je skutočnosť, že vám odpadá vytrhávanie buriny a tieto liečivé rastliny máte vždy blízko pripravené použiť.
Ako pestovať bylinky
Bylinkám sa zväčša darí na mieste, na ktorom je najmenej šesť hodín slnka každý deň. Ak chcete vyskúšať silu slnka, vypnite všetky svetlá za slnečného alebo čiastočne slnečného dňa a pravidelne kontrolujte, či je tam prirodzené slnečné svetlo.
Okrem slnečného žiarenia je potrebné všetky bylinky vysádzať do kvetináčov s dobrým odtokom. Ak sa obávate, že odtokové otvory zničia vašu dosku alebo parapet, použite podložku pod kvetináč.
Ako rozmnožovať liečivé bylinkyBazalka
Bazalku začnite pestovať zo semien a črepníky vložte do okna orientovaného na juh; má totiž rada veľa slnka i tepla a dostatok vody, takže pôdu udržujte vlhkú, ale nie preliatu vodou. Vrcholy rastliny často odštipujte, aby ste podporili plnší rast. Bazalka sa hodí na pizzu do šalátov a omáčok. Určite si teda nájde využitie vo vašej kuchyni.
Trebuľa
Trebuľka je jednoročná bylinka, ktorá je obľúbenou príchuťou francúzskej kuchyne, preto sa jej hovorí „francúzska petržlenová vňať“. Vysádza sa na jar alebo na konci leta. Táto bylinka preferuje čiastočné svetlo, ale aby sa jej darilo, potrebuje teploty medzi 18 a 20 °C. Rovnako ako bazalka, aj trebuľka sa rozrastie, ak občas vrcholy odrežete.
Listy francúzskej petržlenovej vňate sa dajú použiť do polievok, jedál z rýb, zeleniny a hydiny. Môžete ich tiež použiť na výrobu vlastného bylinkového masla.
Šalvia
Šalvia dobre znáša suchý vnútorný vzduch, ale potrebuje silné slnko z južne orientovaného okna. Odmenou vám bude nádherné strieborné lístie a príjemná aróma. Šalvia sa hodí do jedál z hydiny alebo bravčového mäsa.
O ďalších bylinkách vhodných na pestovanie v kvetináči sa dozviete v ďalšom článku.