Recept starej mamy na slivkový lekvár s octom

ako urobiť slivkový lekvár s octom Zdroj: Pexels.com

Ocot skráti čas varenia. Vyskúšajte nasledujúci recept na slivkový lekvár s octom.

Slivkový lekvár s octom sa dá použiť do buchiet, piroh či iných tradičných slovenských jedál. Robievali ho naše prababky, babky, či mamky. Aj my máme pre vás jeden recept starých mám.

Recept na domáci ríbezľový sirup

Recept na slivkový lekvár s otcom

Budeme potrebovať:

2 kg sliviek bez kôstok, 400 g kryštálového cukru, 0,5 dl 8 % octu, 1 lyžička mletej škorice, 0,5 dl rumu.

Umyté a očistené slivky bez kôstok
www.pixabay.com

Postup:

Umyté a očistené slivky bez kôstok zomelieme na mäsovom klinčeku, pridáme cukor, ocot, škoricu a rum. Dobre zamiešame a necháme stáť do druhého dňa. Potom po troche za stáleho miešania varíme, hneď nalievame do pripravených pohárov a uzavrieme. Uskladníme na suchom a tmavom mieste.

Slivkový lekvár
www.pixabay.com

 

Bonus na záver: Slivkový mušt

Zo sliviek sa okrem lekvárov dá pripraviť aj slivkový mušt. Zistite, ako.

Na slivkový mušt budeme potrebovať:

Dobre zrelé slivky.

Postup:

Dobre zrelé slivky umyjeme, očistíme od stopiek a roztlačíme. Dáme do vhodnej smaltovanej nádoby, trocha podlejeme vodou a zohrievame pri teplote 70 °C pol hodiny, pričom občas pomiešame, aby sa nepripálili. Potom ich prelisujeme a získanú šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal. Vyčistenú šťavu opatrne stočíme gumovou hadičkou alebo precedíme cez plátenú šatku a naplníme do čisto umytých fliaš, ktoré dobre uzavrieme. Vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme v pare 20 minút pri teplote 80 °C alebo od bodu varu 5 minút. Vyberieme z hrnca a vychladnuté uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.