Mnohí z nás ich vyhadzujú a pritom sa z nich dajú pripravovať chutné recepty. Kvety pažítky majú v našej kuchyni svoje miesto.
Kvety pažítky sú voňavé, aromatické a farebné jedlé kvety, ktoré sa objavia na konci stoniek pažítky koncom jari. Pažítka je najjemnejším členom rodu Allium, ktorý zahŕňa cibuľu, cesnak a pór. Táto trvalka má fialové okvetie, ktoré sa objavuje počas mesiacov máj a jún. Kvety vďaka svojej jemnej chuti pripomínajúcej cesnak či cibuľu možno použiť ako atraktívnu ozdobu, ale aj ako chutnú prísadu do rôznych receptov. Po pozbieraní zo zeleniny vám vydržia v plastovom vrecku, ktorý dáte do chladničky aspoň týždeň. Tu sú konkrétne recepty, ktoré môžete vyskúšať.
Ocot z pažítkových kvetov
Existujú dva spôsoby, ako vyrobiť ocot z kvetov pažítky. Pri rýchlej metóde zalejete kvety horúcim octom a necháte tri dni lúhovať. Pri dlhšej metóde, ktorú uvádzame v tomto recepte, lúhujete kvety v octe pri izbovej teplote počas dvoch týždňov. Získa sa tak produkt s výraznejšou príchuťou a vyššej kvality, ktorý stojí za dlhší čas lúhovania. Rovnakú metódu môžete použiť na výrobu iných bylinných octov.
Na pažítkový ocot budete potrebovať:
1 šálka kvetov čerstvej pažítky
1 1/2 šálky octu
1/4 šálky nasekaných stoniek a kvetov pažítky ( nemusí byť)
Postup:
Kvety najskôr rozdrvte, aby sa uvoľnila aróma a chuť. Vložte do skleneného pohára ( môže byť aj zavárací). Potom ich zalejte octom tak, aby boli všetky ponorené. Pohár uzavrite a označte dátumom, aby ste vedeli, koľko dní pažítku treba nechať odstáť. Skladujte pri izbovej teplote mimo priameho svetla alebo tepla po dobu 2 týždňov. Potom pažítkový ocot sceďte a prelejte do ozdobnej fľaštičky.
Francúzska pažítková omeleta z pažítkových kvetov
Dokonalá omeleta nesmie byť prepečená. Vajcia by mali byť polotuhé.
Budete potrebovať:
2 lyžice olivového oleja
1 polievková lyžica masla
štipka morskej soli
štipka mletého čierneho korenia
2 lyžice strúhaného tvrdého syra
3 veľké vajcia
2 lyžice nasekanej čerstvej pažítky
Postup:
Na panvici rozohrejte olej. Medzitým rozbite vajíčka. Vajcia šľahajte, kým sa nespenia. Do vajec vmiešajte polovicu studeného masla. Pridajte zvyšné maslo a zamiešajte. Nalejte vajcia do horúcej panvice a varte, pričom vidličkou rýchlo prechádzajte vajíčkami v malých kruhoch a cik-cak, kým nie sú vajcia uvarené približne na 80 %. Potom horný povrch uhlaďte lyžicou a dochuťte lyžicou a korením. Na vajcia nasypte nastrúhaný syr a nasekané bylinky a prikryte pokrievkou. Vypnite oheň a nechajte omeletu pokračovať vo varení 2 až 3 minúty, v závislosti od toho, ako tuhú máte radi. Dobrú chuť.