Vedeli ste, že mrazenie zemiakov je možné? Využite tento skvelý spôsob uskladnenia tejto zdravej zeleniny.
Mrazenie zemiakov je najlepší a najjednoduchší spôsob, ako si môžeme udržať sviežu zeleninu po celú zimu. Používame vždy mladé, čerstvé a nepoškodené hľuzy, ktoré zmrazíme a potom kuchynsky upravujeme ako polotovar. Tu je niekoľko tipov, ako si zemiaky zachovajú farbu, chuť a tiež výživné látky.
Takto zmrazíme zemiaky bez toho, aby boli čierne
- vždy treba použiť čerstvé zemiaky
- zemiaky treba dať ihneď do mraziacich vreciek, aby neboli vystavené príliš dlho vzduchu
- zmrazené zemiaky je potrebné rozmrazovať pred použitím ráno v teplej vode, nie cez noc ponechaním v chladničke
Tu je niekoľko ďalších tipov na zmrazenie surových zemiakov
- Očistené a pokrájané zemiaky je potrebné opláchnuť v octovej vode.
- Očistené a pokrájané zemiaky, tak ako pri inej zelenine, pred zmrazením blanšírujeme vo vriacej vode dve až tri minúty. Síce to zaberie viac času, ale zdá sa, že ide o najúčinnejší spôsob, ako zabrániť sčerneniu zemiakov.
Ako zmraziť zemiakovú kašu
Zemiaková kaša určená na zmrazenie by mala byť dobre rozšľahaná alebo pretlačená, nemala by byť suchá, preto sa uistíme, že sme do nej pridali dostatok mlieka a masla.
Po vyšľahaní zemiaky necháme mierne vychladnúť a potom ich rovnomerne rozložíme do zapekacej misy. Povrch zemiakovej kaše polejeme roztopeným maslom a zapekaciu misu vložíme do väčšieho uzatvárateľného plastového vrecka.
Ak chceme zohriať mrazenú zemiakovú kašu, necháme cez noc rozmraziť v chladničke. Potom zahrejeme v rúre na 220 °C po dobu 20-30 minút, alebo kým sa nezahreje.
Mrazenú kašu môžeme uchovávať v mrazničke po dobu dvoch mesiacov.