Milovníci čerstvého zeleného hrášku pozor. Máme pre vás niekoľko zaujímavostí, spoznajte hrášok o čosi bližšie.
Milovníci čerstvého zeleného hrášku pozor. Máme pre vás niekoľko zaujímavostí o tejto skvelej plodine z vašej záhrady.
Aj vy patríte k záhradkárom, ktorí pravidelne vo svojej záhradke sadia hrach? Určite nám mnohí dajú za pravdu, že čerstvý hrášok je veľmi chutnou plodinou. A nielen to.
Je ideálnym zdrojom rastlinných bielkovín a tiež zdraviu prospešných fytonutrientov vrátane kumestrolu. Tieto látky majú protizápalové a antioxidačné účinky. Ak si každý deň doprajete dve šálky sladkého zeleného hrášku, dennú dávku vitamínov máte vybavenú. Tieto zelené bobuľky obsahujú tiež kyselinu listovú, mangán a veľa vitamínov A, B1, B6, C a najmä K. Ten je dôležitý pre zdravé kosti a pre zrážanlivosť krvi.
Ako pestovať čajovník v kvetináči?Hrášok tiež pomáha pri chudnutí. Vďaka vláknine vás zasýti bez toho, aby ste priberali. Tu je niekoľko zaujímavostí o tejto pre naše zdravie prospešnej zelenine:
Porcia hrášku obsahujúca 100 kilokalórií, teda asi trištvrte šálky, má v sebe viac bielkovín ako jedno vajce alebo lyžica arašidového masla
Prvý hrach ľudia sadili okolo roku 4800 až 4400 p.n.l. v oblasti delty Nílu.
Cibuľa a cesnak: Skvelí bodyguardi vašich rastlínJedna guľôčka hrášku váži 0,1 až 0,36 gramu
V polovici 19. storočia skúmal hrachový struk rakúsky vedec Gregor Mendel. Na základe toho vytvoril svoje zákony dedičnosti.
Hrášok jeme väčšinou nezrelý. Po dozretí totiž získa žltú farbu a horkejšiu chuť.
V Číne sa listy hrášku považujú za delikatesu
Len päť percent hrášku sa dostane na pulty predajní čerstvých, zvyšok sa predáva zväčša mrazený alebo konzervovaný