Kukurica je veľmi lahodná a zdravá. Na prvý pohľad sa uvarenie kukurice môže zdať ako banalita. No, aby ste kukuricu uvarili správne, potrebujete poznať pár základných skutočností.
Celá kukurica varená vo vode a ochutená maslom a soľou je lahôdkou pre mnohých ľudí. Ako dlho sa varí kukurica? Ako kukuricu správne uvariť? To sú otázky, na ktoré vám prinášame odpoveď v nasledujúcich riadkoch.
Ako vybrať kvalitnú kukuricu
Ale predtým, ako si ozrejmíme, ako dlho a ako správne variť kukuricu, prezradíme vám, ako si vybrať čo najkvalitnejšiu kukuricu.
Kvalita = čerstvosť. Kupujte kukuricu na trhoch alebo od miestnych farmárov. Ak máte možnosť, odtrhnite si ju sami.
Zamerajte sa na kukuričné klasy s jasne zelenými listami pevne ovinutými okolo kukurice.
Vyberte si tie, ktoré sú stále vlhké.
Kukuričné zrná by mali byť hodvábne, lepkavé a vlhké.
Skontrolujte, či nie sú kukuričné zrná s dierami, červami alebo inými vadami.
Skontrolujte špičku kukuričného klasu
Ako dlho sa varí kukurica
Ozrejmili sme si, ako vybrať kvalitnú a zdravú kukuricu. Teraz sa pozrieme na to, ako dlho sa varí kukurica.
- Kukuricu ošúpte a opatrne vyberte z listov. Zbavte všetkých nečistôt
- Naplňte dostatočne veľký hrniec asi do polovice vodou. Priveďte vodu k varu na miernom plameni. Dajte do vody kukuricu, ktorú chcete uvariť
- Zakryte hrniec a varte asi 5-7 minút
- Vyberte kukuricu z horúcej vody a dajte ju na tanier
- Potrite uvarenú kukuricu maslom
- Nezabudnite posypať soľou
Čím je kukurica čerstvejšia, tým skôr bude uvarená.
Rady na záver
Nikdy nesoľte vodu, v ktorej kukuricu varíte! Pokiaľ osolíte vodu, v ktorej varíte kukuricu, môže to spôsobiť jej stvrdnutie.
Ako spoznáte, že kukurica je uvarená? Vďaka intenzívnejšiemu žltému sfarebeniu. Zrná kukurice sú bacuľatejšie a jemnejšie. Otestovať, či je kukurica dostatočne uvarená môžete aj špičkou ostrého noža.