Jedlé kvety a vňať z vašej záhrady, ktoré vyhadzujeme

jedlé kvety a vňať pexels.com

Vedeli ste, že niektoré rastliny alebo ich časti, na ktoré by sme to nikdy nepovedali, sa dajú jesť? Prinaášame vám jedlé kvety a vňať z vašej záhrady.

Ruže, sirôtky, klinček, levanduľa. Vňať z mrkvy, petržlenu a či z cvikly. Viete, čo majú tieto rastliny alebo ich časti spoločné? Možno ste o tom nevedeli, ale dajú sa jesť a dokonca sú zdravé.

Taká vňať z mrkvy je plná živín a takisto ako podzemná časť tejto zeleniny je cenná a nabitá živinami. Dokonca jej má i viac. Konkrétne vňať z mrkvy pre vysoký obsah chlorofylu a vitamínu K by sme vôbec nemali vyhadzovať do koša, ale pridať do polievok, omáčok či šalátov.

To platí o petržlenovej vňati, ktorá môže byť i skvelých dochucovadlom nedeľnej polievky alebo prílohy zo zemiakov. Jej obsah vitamínu C sa rovná obsahu, ktorý má jedno jablko.

V koši často končia aj listy z cvikly, ktoré v sebe skrývajú bohatý obsah vitamínu B a E, a tiež minerálne látky ako kremík, horčík či zinok. Tieto listy sa dajú upravovať podobne ako špenát.

Prekvapením môžu byť pre vás aj listy kalerábu, ktoré sa môžu pochváliť (týka sa to najmä mladých listov)vysokým obsahom vápnika a vitamínu C, ktorý majú dokonca vyšší ako samotná buľva.

Medzi jedlé kvety patria kvety sirôtok, chryzantémy, nechtíka, kapucínky, levandule, boráka, sedmokrások a kvietky tekvice alebo reďkovky. Netreba pohrdnúť ani lupeňmi ruží.

Nabudúce pretrhané mladé rastlinky koreňovej zeleniny nevyhadzujte, ale pripravte si z nich zdravé jedlo, vaše telo sa vám poďakuje zdravím.