Premena trávnika na vyvýšenú zeleninovú záhradu

premena trávnika na vyvýšenú zeleninovú záhradu Zdroj foto: Unsplash

Chcete namiesto trávnika pestovať užitočnejšie plodiny, ale neviete, ako začať? Premena trávnika na vyvýšenú zeleninovú záhradu je celkom jednoduchá. Nechajte si poradiť.

Premena trávnika na zeleninovú záhradu nemusí byť až tak zložitá. Skúste to na budúcu sezónu inak a buďte na zmenu pripravení. Poradíme vám ako.

Premena trávnika na vyvýšenú zeleninovú záhradu

Tento projekt sa zameriava na to, ako premeniť váš trávnik na plodnú zeleninovú záhradu bez odpadu. Neošetrená trávnatá plocha je výživným základom pre váš vyvýšený záhon a zníži potrebu ďalšej pôdy. Mnohí z nás totiž pred výsadbou trávnik odstraňujú. To je škoda. Ak ste sa o trávnik starali ekologicky, potom sa tráva, korene a pôda rozpadnú, aby vytvorili zem bohatú na dusík, ktorá by uživila korene vašej zeleninovej záhrady. To tiež znamená, že nebudete musieť voziť trávnik na kompost a kupovať novú pôdu.

Ako úspešne založiť jesennú záhradu, časť I.

Premena trávnika – čo budeme potrebovať?

Materiály

  • Chemicky neošetrené dosky na vytvorenie rámu. Môžu byť aj staré tehly a podobne. 
  • Fréza na trávu alebo rýľ
  • Lopata
  • Silný chrbát 🙂
  • Noviny alebo kartón
  • Kvalitná organická zeleninová záhradná pôda

Postup

  1. Zmapujte priestor, ktorý chcete zmeniť na vyvýšenú záhradu
  2. Pomocou rýľa vyrežte tvar obdĺžnika alebo štvorca a odstráňte trávnik z miesta, kde chcete mať zeleninovú záhradu. Trávnik odložte.
  3. Postavte rám, ktorý bude tvoriť okraje vyvýšeného záhona.
  4. Po zostavení rámu preklopte korene trávnika v spodnej časti vyvýšenej záhrady nahor.
  5. Korene zakryte niekoľkými novinami či kartónmi.
  6. Navŕšte záhradnú zem alebo kompost. Potom ste pripravení sadiť!

Kam umiestniť vyvýšenú záhradu

Najdôležitejším krokom pri budovaní zeleninovej záhrady je výber správneho miesta. Väčšina zeleniny vyžaduje na svoju výdatnú produkciu 8 – 12 hodín plného slnka. Preto sa ubezpečte, že sa vaša zeleninová záhrada nachádza v najslnečnejšej časti vášho pozemku.

Blízkosť vonkajšieho zdroja vody je ďalším faktorom, na ktorý treba pri plánovaní vyvýšenej zeleninovej záhrady myslieť. Najmä s príchodom leta. Horúce a suché dni môžu znamenať každodenné polievanie, takže mať zdroj vody v blízkosti je nevyhnutnosťou!

Nabudúce vám prezradíme, aké rastliny sú vhodné do vašej vyvýšenej zeleninovej záhrady.