Vyvýšená zeleninová záhrada: Ako v nej umiestniť rastliny?

Vyvýšená zeleninová záhrada Zdroj foto: Unsplash

V minulom článku sme si povedali, ako premeniť trávnik na užitočnejšiu súčasť vášho pozemku. Vyvýšená zeleninová záhrada je skvelým nápadom. Tu sú ďalšie podmienky pre úspešné pestovanie týmto spôsobom.

Vyvýšená zeleninová záhrada je výborným spôsobom, ako pestovať zeleninu dokonca aj na malom pozemku. V minulom článku sme si povedali, ako sa jednoducho dá urobiť z trávnika. Dnes si povieme ďalšie dôležité podmienky pre úspešné pestovanie touto metódou.

Vyvýšená zeleninová záhrada – Aký typ dreva použiť na rám?

Pre vytvorenie rámu je dôležité, aby ste použili chemicky neošetrený materiál.

Ošetrené dosky obsahujú chemikálie, ktoré by sa nemali konzumovať. Tieto toxické látky sa totiž budú lúhovať do pôdy a rastliny ich môžu absorbovať, čo spôsobí, že jedlo z tejto zeleniny bude tiež toxické. Medzi vhodný materiál, ktorý použiť na spevnenie okrajov vyvýšeného záhona môžu patriť napríklad staré tehly či kamene.

Premena trávnika na vyvýšenú zeleninovú záhradu

Aký veľký by mal byť vyvýšený záhon?

Vyvýšené záhrady môžu byť ľubovoľnej šírky a dĺžky. Záleží, čo vyhovuje vášmu priestoru a potrebám pestovaných rastlín. Dobrým pravidlom pre šírku je, že by ste mali byť schopní dosiahnuť na stred z každej strany bez toho, aby ste do záhonu vkročili. Vyberte si veľkosť záhradného záhonu podľa toho, koľko a čo chcete pestovať!

Ako naplánovať svoje vyvýšené zeleninové záhrady

Výber rastlín záleží od toho, akú zeleninu máte radi. Taktiež od veľkosti a umiestnenia vášho záhonu.

Ak pestujete viac druhov zeleniny na jednom záhone, umiestnite na jeho koniec vysoké popínavé rastliny, ktoré musia byť podopreté kolíkmi alebo mrežami, ako sú paradajky, hrášok, fazuľa a uhorky. Ďalej pred ne zasaďte veľkú zeleninu, ako je tekvica, a potom menšie zeleniny, ako je bazalka, paprika a baklažán.

Pri plánovaní vyvýšeného záhona treba zohľadniť veľkosť pestovaných rastlín, ktorú budú mať, keď budú úplne dospelé, aby mali dostatok priestoru na dozretie. Informácie o rozstupe by mali byť k dispozícii na balíčkoch semien, štítkoch rastlín a v záhradnom centre.

vyvýšená zeleninová záhrada
Zdroj foto: Unsplash

Striedanie plodín a vhodní susedia

Striedanie plodín je dôležitým faktorom pri pestovaní zeleniny! Výsadba jedného druhu zeleniny každý rok na rovnakom mieste zníži obsah živín z pôdy a podporí škodcov.

Dobrým začiatkom je zmena druhov rastlín tak, aby sa jedno zoskupenie pestovalo iba každé 3 roky.

Napríklad:

Prvý rok – Vyskúšajte pestovať spolu kapustu, brokolicu, kel a karfiol so zelerom, kôprom, harmančekom, rozmarínom, šalviou, cibuľou a zemiakmi.
Druhý rok – Pestujte fazuľu, uhorku, hrášok, reďkovky, kukuricu a melóny.
Tretí rok – Pestujte paradajky, papriku, bazalku, baklažán, tekvicu, mrkvu, petržlen a pažítku.