Výsadba a starostlivosť o jesenné cibuľoviny

výsadba a starostlivosť Zdroj foto: Pixabay

Narcisy, krókusy či tulipány a iné cibuľoviny je potrebné sadiť do záhrad na jeseň. Prezradíme vám, aká je ich výsadba a starostlivosť o ne.

Výsadba a starostlivosť o jesenné cibuľoviny

Prinášame vám rady, kedy treba sadiť skoro na jar kvitnúce cibule, ako ich sadiť, zalievať či prezimovať.

Cibuľoviny kvitnúce na jar sa vysádzajú niekedy na jeseň, ale načasovanie sa u každého druhu kvetov líši. Spravidla ich pestujte čo najskôr na jeseň, aby mali cibuľky šancu na rozvoj silného koreňového systému. Najneskôr musia ísť do zeme pred posledným mrazom.

Výsadba jarných kvetov: Práve teraz je ten správny čas

Ak kupujete rastliny v záhradníctve, často ich naskladnia o niečo skôr, ako je ideálny dátum výsadby, a budú ich predávať až do vypredania zásob, prípadne ešte dlho po dátume prvého mrazu. Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, nezabudnite si dôkladne prečítať pokyny a načasovanie výsadby jednotlivých cibuľovín.

Najlepšie je zasadiť tento druh rastlín hneď, ako dorazia poštou, alebo hneď, ako si ich vyzdvihnete v záhradnom centre. Ak z nejakého dôvodu musíte odložiť výsadbu, uložte ich na suchom a chladnom mieste mimo priameho slnečného žiarenia, kde sú teploty medzi 10 – 15 °C.

Ako sadiť cibuľoviny

Väčšine jarných kvetov holandských cibuľovín sa bude dariť na úplnom alebo čiastočnom slnku, ale môžete ich s úspechom pestovať aj na iných miestach, kde je zabezpečené dobre odôvodnenie pôdy. Cibuľoviny hnijú v stojatej vode, preto sa vyhýbajte oblastiam náchylným na zaplavenie, napríklad na dne svahov alebo pod drenážnymi rúrami.

Po výbere vhodného miesta:

Vykopte jamu na výsadbu záhonov alebo jednotlivé otvory pre jednotlivé cibuľoviny, či malé zoskupenie cibuľovín.
Ak chcete zistiť, ako hlboko treba sadiť, zvážte priemer alebo veľkosť cibuľky. Veľké kvetinové cibule (s priemerom 5 cm alebo viac) sú zvyčajne vysadené asi 15 cm hlboko; menšie kvetinové cibule (do troch centimetrov ) sú zasadené do hĺbky 7 – 10 cm.
Pôdu prekyprite pomocou motyky, aby ste ju prevzdušnili a tiež odstráňte burinu a drobné kamienky. Primiešajte trochu rašeliny, aby ste zlepšili odtok pôdy. Cibuľky vkladajte – nestláčajte – pevne do pôdy špičkou nahor.
Veľké cibule umiestnite do vzdialenosti 8 – 20 centimetrov od seba a malé cibuľky do vzdialenosti 8 cm. (Ak si nie ste istí, ktorý koniec máte dať stranou nahor, nebojte sa. Cibuľoviny vysadené  naopak vyrastú i napriek tomu).
Vysadené rastliny zakryte zeminou a potom výdatne zalejte, ak pôda ešte nie je vlhká. Pridajte 5 až 10 centimetre nástielky ( napríklad borovicová kôra) navrch záhonu. To poskytne dodatočnú ochranu pred chladom a zabráni vysušeniu pôdy.

Fenikel a jeho pestovanie: Majte toto zdravé korenie po ruke

Ako prezimovať cibuľoviny

Na jar kvitnúce cibuľoviny budú tolerovať nielen chladnú zimnú pôdu, ale aj ju potrebujú, aby sa im dobre darilo. Mnoho cibúľ je tolerantných aj voči rôznym typom pôd, pretože to, čo potrebujú na svoj rast, je uložené v cibuľke. Najväčšou otázkou, ktorú má veľa ľudí pestujúcich tento druh kvetov, je, či ich polievať alebo nie. Odpoveď je: Počas prezimovania netreba.

Novovysadené cibule by sa mali polievať na jeseň v dobre odvodnenej oblasti. Počas chladného obdobia ich nie je potrebné polievať, ale nemusíte ich ani chrániť pred dažďom alebo snehom, pokiaľ sú cibuľoviny, ktoré si vyberiete, vhodné na pestovanie vo vašej oblasti. Pokiaľ pôda voľne odteká a rastliny nie sú v stojatej vode, vydržia v pôde až do jari. Na jar je polievanie nevyhnutné iba vtedy, ak je pôda suchá.