7 výhod kompostu z mäty vo vašej záhrade, časť I.

7 výhod kompostu z mäty Zdroj foto: Pixabay

V minulom článku sme si povedali, ako použiť hnojivo z mäty vo vašom zelenom kráľovstve. Tu je ďalších zaujímavých 7 výhod kompostu z mäty, ktoré sa oplatí poznať.

7 výhod kompostu z mäty vo vašej záhrade

Aj keď ste možno o komposte mäty doteraz nepočuli, záhradkári, krajinári a komerční producenti zeleniny, ako aj majitelia ovocných sadov používajú mätu ako kompost už roky. Má desiatky výhod, ale poďme sa pozrieť na tie najznámejšie.

1. Kompost z mäty nebude obsahovať baktérie
Na rozdiel od iných druhov kompostu, ktorý by mohol obsahovať vírusy alebo huby, proces destilácie mätový kompost sanituje. Tento proces tiež ničí semená buriny, rastlinné patogény, vírusy a huby. Nemusíte sa báť, že by mohol poškodiť vaše rastliny.

Nemusíte sa obávať, že by takéto hnojivo z mäty mohlo obsahovať napríklad hubu Verticillium, ktorá je častou príčinou vädnutia rastlín. Táto huba neprežije teplotu nad 60 °C dlhšie ako 30 minút. Pretože proces destilácie, ktorý je používaný pri výrobe napríklad éterických olejov z mäty, zahrieva túto bylinku na 90 ° C po dobu 90 minút. Preto ho huba nemá šancu prežiť.

Výsadba jarných kvetov: Práve teraz je ten správny čas

2. Pridáva do pôdy organické látky
Mätový mulč obsahuje tisíce stopových prvkov, ktoré sa nachádzajú napríklad aj v kravskom hnoji, preto je cenným zdrojom prírodných živín. Má vysoký obsah dusíka a obsahuje tiež draslík a fosfor. To sú tri najdôležitejšie živiny, ktoré obsahujú hnojivá predávané v obchode.

3. Podporuje ekologické poľnohospodárstvo
Jedným z dôvodov, prečo ľudia milujú mätový kompost, je to, že podporuje ekologické poľnohospodárstvo. Je to vedľajší produkt bezpečného procesu bez chemikálií. Namiesto toho, aby sa  vyhodil bez úžitku, používajú ho spoločnosti na výrobu použiteľného produktu, ktorý obohacuje pôdu a časom sa rozkladá.