Ako urobiť šípkovú marmeládu

ako urobiť šípkovú marmeládu Zdroj foto: Pixabay

Šípky práve teraz dozrievajú. Ak ste sa rozhodli pre ich zber, prezradíme vám, ako urobiť šípkovú marmeládu.

Šípky a ich zber patrí tradične k jeseni a .k príchodu zimy. Už malé dieťa vie, že sú bohatým zdrojom vitamínu C. Preto si mnohí z nás z nich chystajú nielen na zimu džemy, marmelády alebo mušty. Ak hľadáte recept, ako urobiť šípkovú marmeládu, ste na správnom mieste.

Postup, ako urobiť šípkovú marmeládu

Na šípkovú marmeládu budeme potrebovať:

2 litre šípkového pretlaku, 1,2 kg kryštálového cukru.

Postup:

Dobre zrelé šípky očistíme, umyjeme, dáme do rajnice, zalejeme vodou a uvaríme dobre do mäkka. Potom ich prelisujeme, zmiešame s cukrom a počkáme, až kým sa cukor neroztopí. Za stáleho miešania po troche uvaríme dohusta a hneď nalievame do pripravených pohárov.Dobre uzavrieme a na 5 minút prevrátime hore dnom. Po vychladnutí uskladníme na suchom a tmavom mieste.

Tipy na zber šípok

Najlepší čas na zber šípok je v zime, keď zmäknú, najmä po prvom mraze. Ale zbierať sa môžu aj skôr, záleží, ako ich chcete ďalej použiť a spracovať.

Šípky sú zrelé, keď sú jasne červené a jemné na dotyk.

Zbierajte ich pomocou nožníc, aby ste ochránili svoj ružový krík pred poškodením.
Pamätajte, že ruže majú tŕne, takže sa chráňte rukavicami, dlhými nohavicami, košeľou s dlhým rukávom a topánkami s uzavretou špičkou.

Po nazbieraní vložte šípky do sitka a opláchnite vodou a sú pripravené na použitie! Tipy na ďalšie spracovanie nájdete v druhom článku.