Ako sušiť semená a struky na remeselné spracovanie

semená na sušenie Kotúč modrastý, zdroj foto: Pixabay

Ak patríte ku kutilom, ktorí radi vyrábajú krásne dekorácie, máme pre vás rady, ako sušiť semená, kvety, stonky či struky na remeselné spracovanie. 

Každý vie, že okrasné záhrady sú nádherné, keď sú úplne rozkvitnuté, ale viete, že aj koniec obdobia kvitnutia, keď sa rastliny dostali do semien, je tiež jedným z najkrajších období? Je to ročné obdobie, keď sa v záhrade formujú prírodné „sochy“ v podobe semienok, toboliek a strukov. Semená prichádzajú v toľkých rôznych podobách, že nás môžu inšpirovať k tvorbe krásnych dekorácií.

Keď začne jeseň, vyjdite preto do záhrady a nazbierajte čo najviac semien, toboliek, stoniek, listov a kvetov, aby ste ich mohli vysušiť a použiť na remeselné spracovanie. Niekedy stačí, keď ich naaranžujete do vázy alebo sklenenej nádoby a krásna ozdoba je na svete.

Ako sušiť hortenziu, aby si zachovala farbu

Čítajte ďalej a dozviete sa, ako sušiť kvety, listy, stonky a semenné struky zo svojej záhrady. Budete príjemne prekvapení, keď uvidíte, koľko krásy tu po odkvitnutí zostane.

Záhrada poskytuje zábavu a výživu každý mesiac v roku. Jar prináša zo zimných výsadieb šalát a inú zeleninu. Leto poskytuje bobule, ovocie a zeleninu. Byliny sú pripravené na prípravu čajov a voňavých vrecúšok v nasledujúcom roku. Jeseň je čas na zber všetkého dobrého jedla, ktoré nám zostáva, aby sme ho mohli vysušiť alebo zmraziť a konzumovať počas zimných mesiacov.

Nezabúdajme však, že v lete je záhrada tiež plná krásnych kvetov, trvaliek aj letničiek. Tieto naplnia dom vôňou a potešia nás svojou pestrofarebnosťou. Na jeseň kvety strácajú svoje lupene, rovnako ako stromy strácajú svoje farebné listy.

Ak svoje rastliny zozbierate v správnom čase a správne ich vysušíte, vydržia vám ešte dlho a budú vyzerať nádherne aj bez chemikálií či smradľavých lepidiel.

ako sušiť semená
Montbrecia, zdroj foto: Pixabay

Ako sušiť semená

Kvety po sebe zanechávajú zaujímavé semenné struky a sušené stopky, ktoré sa výborne hodia pre domácich kutilov na prípravu domácich dekorácií. So zberom sa príliš neponáhľajte, pretože veľa druhov v záhrade sa prirodzene vysuší na záhrade samo a dá sa nazbierať v polovici jesene. Pozor však, v prípade ak prevláda daždivé počasie, zozbierajte semená skôr, aby vám nezačali hniť.

Pre krehkejšie rastliny, ako sú jemné dekoratívne trávy, je najlepšie zbierať stonky, ktoré vyzerajú v záhrade najlepšie, a potom ich vysušiť v interiéri.

Vhodné semená rastlín na sušenie:

Ozdobný cesnak
Fazuľové struky
Montbrécia
Dekoratívne trávy
Kotúč modrastý (Eryngium)
Ľaliovka (Hemerocallis)
Kosatec
Zajačí chvostík (Lagurus Ovatus)
Mesačnica ročná (Lunaria)
Monarda
Černuška siata (Nigella sativa)
Okrasný mak
Machovka
Hlaváč hviezdicovitý (Scabiosa stellata) 

V ďalšom článku vám prezradíme, ako sušiť kvety a trávy, a ktoré rastliny sa na to hodia.