Rybník s vodopádom: 6 užitočných rád, ako si ho vytvoriť, časť I.

rybník s vodopádom Zdroj foto: Pixabay

Rybník s vodopádom si môžete vytvoriť na záhrade aj bez profesionálneho záhradkára. Čo preto potrebujete vedieť? Prinášame vám 6 užitočných rád. 

Vytvorte si doma rybník s vodopádom a potešíte tým nie len seba, ale aj starších ľudí okolo seba alebo chorých. Voda je liečivá pre každého človeka a malý rybníček uprostred dvora dokáže spoľahlivo upokojiť. Či už si zvolíte rybníček s vodopádom alebo bez, záleží od vášho vkusu. Rybník s vodopádom rozšíri vás vonkajší priestor o multisenzorický zážitok.

Urobte si bylinkové vankúše snov pre lepší spánok

Čo treba dodržať pri plánovaní rybníka s vodopádom 

  1. Poloha

Pri umiestnení vášho rybníka s vodopádom je potrebné si rozplánovať jeho umiestnenie. Predsa len ak už raz vytvoríte rybník, o mesiac sa vám nebude chcieť ho meniť. Preto zvážte polohu rybníka, je to jedna z najdôležitejších vecí pri jeho plánovaní. Zvážte aj pôdu pri jeho plánovaní, aby ste mali čo najlepšie podmienky pri jeho stavbe. Materiál môže byť podšívkový doplnený o prírodné alebo umelé prvky.

 

  1. Štýl

Aký architektonický štýl má váš dom? Podľa štýlu, ktorý máte, si môžete uspôsobiť rybník. Alebo si ho upravte podľa vašich predstáv a nemusíte sa pridržiavať žiadnej formálnosti. Inšpirovať sa môžete skúsiť: japonskými záhradnými jazierkami, jazierkami pre divokú zver, modernými a staromódnymi typmi jazierok, alebo naturalistickými jazierkami. Pokiaľ ide o veľkosť rybníka, ako je spomenuté vyššie, riaďte sa priestorom, ktorý máte na dvore a ktorý môžete využiť. Ak vám stále neprichádza na um tá správna múza, môžete zájsť aj do botanickej záhrady, kde sa obdobným jazierkom môžete inšpirovať.

rybník s vodopádom
Zdroj foto: Pixabay
  1. Osvetlenie

Z osvetlenia môžete použiť vodotesné LED svietidlá alebo bodové svetlá. Vďaka vodotesným LED svetlám si môžete prezerať rybník aj vo večerných hodinách, no bodové osvetlenie môže zdôrazniť to, čo potrebujete. Napríklad môžete dať do popredia vodopád alebo okrasné sochy vďaka bodovým svetlám. V každom prípade si nechajte prácu vykonať vodným elektrikárom, ktorý vám pomôže zrealizovať predstavu do reality.