Ako podporiť bohaté kvitnutie chryzantém

ako podporiť bohaté kvitnutie chryzantém Zdroj foto: Pixabay

Tieto krásky jesene sú neodmysliteľnou súčasťou dní, kedy si pripomíname našich zosnulých. Ako podporiť bohaté kvitnutie chryzantém?

Chryzantémy sú kvety, ktoré nás tešia svojou krásou počas sychravých jesenných dní. Uctievame si nimi i pamiatku našich drahých blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Aby sme si mohli užiť ich nádheru čo najviac, mali by sme poznať niekoľko trikov, ako podporiť bohaté kvitnutie chryzantém.

Poklady Škótska, ktoré máte aj vo svojej záhrade, časť II

Slnečné svetlo je dôležité

Vedeli ste, že kvitnutie chryzantém závisí od dĺžky dňa? Je to preto, že kvetné puky sa zakladajú len vtedy, keď je deň kratší ako štrnásť hodín. To je práve dôvod, prečo kvitnú počas jesenných dní.

Dôležité je aj miesto

To, že sa vám vaše chryzantémy odvďačia bohatým kvitnutím, závisí aj od správneho stanovišťa. Ak ste sa rozhodli pre ich pestovanie, vyberte im slnečné miesto.

Nezabudnite na živiny a zavlažovanie

Chryzantémy potrebujú pre svoj bohatý rast dostatok živín, preto ich počas sezóny raz za dva týždne prihnojte. Dôležitá je tiež výdatná zálievka. Dajte si však pozor, aby zem okolo chryzantém nebola príliš presiaknutá vodou. Korene by mohli totiž začať hniť.

Výsadba a starostlivosť o jesenné cibuľoviny

Udržujte správny tvar chryzantém

Zaštipovanie je ďalší spôsob, ako podporiť bohaté kvitnutie týchto jesenných krások. Navyše tak vyformujete rastlinu do želaného tvaru. Zaštipovanie sa robí tak, že výhonky skrátite o dve tretiny, a to prvý raz v júni, keď sú rastliny vysoké 15 cm a druhý raz na konci leta, keď majú dĺžku 30 cm. Pri pestovaní veľkokvetých chryzantém ponechajte na každom výhonku len jeden puk.