Najlepšie liečivé bylinky na úzkosť a depresie

najlepšie liečivé bylinky Valeriána lekárska, zdroj foto: Pixabay

V týchto ťažkých časoch mnohí z nás bojujú s depresiami a úzkosťou. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete najlepšie liečivé bylinky, ktoré vám môžu pomôcť.

Žijeme v dobe, kedy mnohí z nás trpia problémami spôsobenými stresom. Strach z budúcnosti v nás vyvoláva depresie a úzkosť. Viete, že pomôcť zmierniť tieto problémy vám môžu napríklad aj rastliny? Toto sú najlepšie liečivé bylinky, ktoré možno máte i vo svojej záhrade. Ak nie, skúste ich na budúci rok naplánovať do vašej výsadby.

Rumanček (harmanček) kamilkový

Dostali ste niekedy ako dieťa šálku harmančekového čaju, ktorá vás upokojila pred spaním? A určite to zabralo. Harmanček má veľmi jemné sedatívne vlastnosti, ktoré sú úžasné na upokojenie úzkosti a podporu pokojného spánku.

Rumanček je neškodný, preto sa čaj z neho môže piť každý deň. Vďaka tomu je ideálny na pomoc počas dlhého obdobia stresu. Je dostatočne šetrný na to, aby ho mohli užívať aj deti, a nemá žiadne vedľajšie účinky. Môžete ho užiť vo forme čaju (nálevu) alebo tinktúry a podľa chuti dosladiť.

Poznámka: Ľudia, ktorí sú alergickí na ambróziu, môžu tiež mať alergickú reakciu na harmanček. Nemal by sa tiež kombinovať s niektorými liekmi na predpis.

Relaxačné obklady na oči: Doprajte svojmu zraku úľavu

Medovka lekárska

Vôňa pripomínajúca citróny. Presne ňou sa vyznačuje ďalšia účinná bylinka v boji proti úzkosti a stresu – medovka lekárska. Táto príbuzná mäty piepornej  úžasne dobre upokojuje nervy. Ak podáte silnú šálku čaju z medovky ľuďom, ktorí majú záchvaty paniky, uľaví sa im.

Medzi rôznymi bylinami na úzkosť má medovka stáročnú povesť „potešenia srdca“. Má známe antidepresívne a anxiolytické (úzkosť zmierňujúce) vlastnosti a je vynikajúca na uvoľnenie brušných kŕčov, ktoré sú sprievodným javom extrémnych emócií, stresu či traumatickej alebo šokujúcej udalosti.

Ak sa užíva asi hodinu pred spánkom, napríklad ako čaj alebo tinktúra, môže utíšiť nepokojné myšlienky, aby ste ľahšie zaspali.

Levanduľa

Všimli ste si, že takmer všetky relaxačné krémy a kozmetika je s vôňou levandule? To preto, lebo táto bylinka naozaj pomáha pri zmierňovaní negatívnych účinkov spôsobených stresom a pomáha v boji proti nespavosti.

Na rozdiel od väčšiny uvedených byliniek, je najvhodnejšie používať ju vo forme éterického oleja – ako aromaterapia.

Pridajte do kúpeľa so sviečkami pred spaním trochu levanduľového éterického oleja a dajte si pár kvapiek aj na vankúš. Je známe, že vôňa upokojuje nepríjemné myšlienky a pomáha podporovať hlboký a pokojný spánok.

Lipa

Takisto i lipový čaj s medom vám pomôže privodiť pokojný spánok a pomôcť s úzkosťou a depresiou. Kvety lipy sú upokojujúce a majú spazmolytické, sedatívne a anxiolytické účinky. Vďaka tomu sú ideálne na liečenie svalových kŕčov a stuhnutosti ( ako napríklad je stuhnutý krk a plecia) spôsobenej napätím a stresom.

Túto bylinu je možné používať iba krátkodobo, preto ju užívajte iba vtedy, ak zažívate záchvat úzkosti alebo nespavosti, nie pri chronických stavoch. Tehotné alebo dojčiace ženy by sa mali lipe vyhýbať a zvoliť si radšej medovku alebo harmanček. Nedávajte lipu deťom mladším ako 12 rokov.

Mak siaty

Mak siaty používali už naše prababičky na utíšenie nepokojných detí. Toto sladké malé anxiolytikum a hypnotikum je dostatočne neškodné pre deti a vhodné najmä pre tie, ktoré trpia nočnými morami.

Valeriána lekárska

Valeriána lekárska je bylinka, na ktorú by sme tiež pri liečbe úzkosti, nespavosti a depresií nemali zabudnúť.