Bylinková soľ: Takto budete mať čerstvé bylinky vždy poruke

bylinková soľ Zdroj foto: https://gardentherapy.ca/wp-content/uploads/2017/10/Herb-Finishing-Salt-1.jpg

Bylinková soľ je chutným korením a kreatívnym spôsobom, ako zachovať sviežosť bylinkovej záhrady na použitie vo vašej kuchyni po celý rok.

Hľadáte spôsob, ako využiť bylinky z vašej záhrady v kuchyni? A zároveň ich konzervovať, aby sa dali aj použiť počas zimných mesiacov? Tak práve bylinková soľ je skvelým riešením. 

Čo treba urobiť teraz na záhrade

Bylinková soľ s rozmarínom

Na desať 120 ml pohárov budeme potrebovať:

  • 4 šálky hrubej morskej soli
  • 4 šálky čerstvých listov rozmarínu
  • 4 veľké limetky

Postup:

Zozbierajte čerstvé bylinky zo záhrady a do týždňa ich použite na tento recept. Sušené bylinky nemajú také éterické oleje a arómu ako čerstvé, práve preto je táto soľ skvelým spôsobom, ako konzervovať liečivé rastliny.

Odstráňte listy zo stoniek rozmarínu. Stonky sú príliš drevité, preto pre tento recept použite len jemné zelené listy. Odstránite ich jednoduchým spôsobom a to tak, že prstami zovriete hore stonku a druhou rukou pridržiavajte hornú časť vetvičky rozmarínu. Potiahnite konár, aby ste odstránili listy.

Listy dajte do výkonného kuchynského robota či mixéra alebo bylinky nakrájajte na jemno nožom. Potom pridajte do mixéra hrubú soľ a rozdrvte ju na požadovanú štruktúru.

Vo veľkej mise primiešajte kôru zo štyroch limetiek. Soľ, kôru a rozmarín nechajte vylúhovať ďalší týždeň a potom ju nasypte do malých uzatvárateľných nádob s vekom.