Najbežnejšie chyby, ktoré robia záhradkári, časť II.

13 najbežnejších chýb pri pestovaní Zdroj foto: Naša záhradka/MM

Prinášame vám ďalšie najbežnejšie chyby, ktoré robia najmä začiatočníci v záhradníčení. 

Ktoré najbežnejšie chyby robia mnohí začínajúci záhradkári? Možno robíte rovnaké. Viac sa dozviete v nasledujúcich radkoch.

Výber nesprávneho miesta

Slnečné svetlo je veľmi dôležité. Avšak každá rastlina má v nárokoch naň špecifické požiadavky. Niektorým stačí iba štyri hodiny. Iné zas vyžadujú pre svoj správny rast viac ako osem hodín slnečného žiarenia.

Všetky rastliny majú odlišné potreby na slnko, takže sa vopred oboznámte s požiadavkami každej pestovanej plodiny. Pred zasadením si urobte plán, aby bolo všetko na správnom mieste.

Máte vysadené stromy a kríky? Tak potom sledujte, kam dopadá tieň počas dňa na vašu záhradu. Do úvahy treba brať nielen denný ale aj ročný cyklus, keďže slnko ku koncu roka klesá k horizontu. Plánovaním sa môžete vyhnúť tejto jednoduchej chybe.

13 najčastejších chýb, ktoré robia záhradkári, časť I.

Nesprávne hnojenie rastlín

Živiny sú pre správny rast pestovaných plodín veľmi dôležité, avšak pozor. Nie všetky rastliny vyžadujú rovnaké hnojivá a výživné látky. Zatiaľ čo všetky rastliny potrebujú  dusík, fosfor a draslík – niektoré potrebujú viac dusíka ako iné. Napríklad zelená listová zelenina,  ako je šalát, kapusta a špenát,vyžaduje viac dusíka.

Niektoré rastliny dokonca nepotrebujú žiadne hnojivo a všetky určite trpia, ak ho dávate príliš veľa.

Príliš veľa alebo málo zálievky

Všetky rastliny potrebujú vodu; je to nevyhnutné pre ich život. Niektoré rastliny však potrebujú viac vody ako iné.

Napríklad paprika má rada menej vody ako rastliny uhoriek. Hrášok potrebuje veľa vody, pretože je to plodina milujúca chladnejšie počasie a darí sa mu vo vlhkej pôde.

Väčšina ľudí si uvedomuje, že pestovanú zeleninu je potrebné zalievať najmä v období sucha. Treba však vedieť, že mnoho vody môže byť škodlivé. Príliš veľa alebo málo zálievky je jedna z najčastejších chýb.

Jedným z najjednoduchších záhradníckych tipov, ktoré si musíte pamätať, je test prstom pred zalievaním záhrady. Vďaka tomu zistíte, či je pôda dostatočne vlhká. Vopchajte celý ukazovák do zeme a ak je vlhký, nemusíte zalievať.

Príliš veľa vody zničí koreňový systém rastliny. Bez zdravých koreňov nie je rastlina schopná vstrebávať živiny.

Nepretrhávate sadenice

Mnoho semien je tak malých, že vytvorenie správnej medzery medzi rastlinami môže byť dosť ťažké. Hustá výsadba semien spôsobí, že sadenice po vyklíčení budú súťažiť o výživné látky. Preto odporúčaná rada je, že rastliny treba pretrhať. Nie všetky semená vyklíčia a nie všetky klíčky prežijú. Pretrhávanie je preto nevyhnutnosťou, inak vaše rastliny nebudú správne rásť.