Začiatočnícke chyby: Tomuto sa treba vyhnúť, časť III.

začiatočnícke chyby Zdroj foto: Naša záhradka.sk/MM

Niektoré začiatočnícke chyby sú veľmi jednoduché, ale za to vedia napáchať veľké škody na vašej úrode.

Pestovanie zeleniny a ovocia závisí okrem iného aj od niekoľkých skutočností. Na úspech v záhrade vplývajú napríklad aj tieto začiatočnícke chyby.

Príliš hlboká výsadba

Možno si myslíte, že hlboká výsadba je dobrá vec, ale je to jedna z bežných chýb v záhradníctve. Veľké semená, ako je hrášok, fazuľa a kukurica, by sa mali vysádzať hlbšie. Musia prísť do kontaktu s dostatkom vlahy, aby mohli vypučať.

Menšie semená, napríklad hlávkový šalát, potrebujú na to, aby mohli vyklíčiť, svetlo a tiež vlhkosť. Tieto nemusíte sadiť hlboko; potrebujú zasiať do skyprenej pôdy.

Ďalšou chybou, ktorú môžete urobiť, je príliš hlboké zasadenie vašich sadeníc. Niektoré výhonky musia byť vysadené v rovnakej hĺbke, v akej boli v kvetináčoch; tým sa zabráni hnilobe stoniek.

Paradajky a paprika sú dve najbežnejšie sadenice, ktoré je potrebné vysadiť o niečo hlbšie, ako boli v nádobe.

Najbežnejšie chyby, ktoré robia záhradkári, časť II.

Rozrastená burina

Z vašich záhradných záhonov je potrebné odstrániť burinu, a to ešte kým má malý koreňový systém. Keď necháte burinu rásť, koreňový systém zosilnie a začne kradnúť výživné látky z vašich pestovaných rastlín.

Príliš veľa nástielky

Pridanie mulča do vašej zeleninovej záhrady je vždy dobré, ale ak ho pridáte príliš veľa, robíte chybu. Používanie nástielky pomáha zabrániť rozrastaniu buriny, zadržiava vlhkosť a udržuje teplotu pôdy chladnú alebo teplú.

Ak použijete príliš veľa mulčovacieho materiálu, môže to vaše rastliny udusiť. Hrubá nástielka zabráni prenikaniu živín, vody a slnečného žiarenia do koreňov pestovanej rastliny.

Príliš málo nástielky

Ani príliš málo nástielky nie je pre vaše rastliny prospešné. Najpozoruhodnejším dôvodom na použitie dostatočného množstva mulča je potlačenie buriny, ktorá súťaží o živiny. Ak nepoužijete dostatok nástielky, burina môže stále rásť.

Ďalšou výhodou použitia mulča je, že pomáha zadržiavať vlhkosť, ale ak nedáte silnú vrstvu, vlhkosť sa odparí rovnakou rýchlosťou, akokeby ste mulč nepoužili vôbec.

Príliš skorá výsadba

Nechali ste sa strhnúť zápalom a pustili ste do sadenia príliš skoro? Pozor na to. Skoré predpestovanie semien v interiéry môže byť problematické. Ak sú totiž priesady príliš dlho vo vnútri, môžu zvädnúť, lebo substrát v kvetináči im už prestáva poskytovať dostatok živín.

Ak vysadíte semená alebo sadenice vonku príliš skoro, riskujete, že ich zničí neskorý mráz.

Príliš neskorá výsadba

Toto je ďalšia z častých záhradníckych chýb, ktoré by ste nemali robiť – príliš neskorá výsadba.

Všetko, čo si na záhrade vypestujete, v určitý čas dozrieva; dozviete sa to môžete na to prísť čítaním balíčka semien alebo rozširovaním informácií. Takto zistíte priemerné dni do splatnosti, čo je počet dní medzi výsadbou do prvej úrody.

Možno si myslíte, že príliš neskorá výsadba nie je nič veľké, ale mýlili by ste sa. Výsadba všetkého príliš neskoro v sezóne znamená, že by mohli zasiahnuť prvý mraz v sezóne skôr, ako dosiahnu svoju úplnú úrodu.

Niektoré rastliny tiež uprednostňujú chladnejšie teploty, takže ak zasadíte jarné plodiny príliš neskoro, dosiahnu vyššie teploty, ako by sa im páčilo. Niektorí vegetariáni sú v tejto situácii v poriadku, ale iní sa usilujú zničiť vašu úrodu.

Žiadny zber úrody

Celý tento čas venujete výsadbe, pestovaniu a starostlivosti o svoje rastliny, takže keď nadíde čas na zber, pomyslíte si, že by ste boli nadšení. Niektorí záhradníci však váhajú so zberom, keď sú veci hotové.

Možno si myslíte, že ak zožnete všetko, vaše rastliny neprestanú produkovať, alebo že ich nejako poškodíte.

Avšak to, že zrelá zelenina nebude zozbieraná včas, môže spôsobiť, že vaše rastliny spomalia produkciu. Keď sú vetvy plné paradajok alebo papriky, vaša rastlina nedostane signál na produkciu viac zeleniny.