Kvetinové záhrady: 6 nádherných nápadov I. časť

kvetinové záhrady Zdroj foto: Unsplash

Začiatočníci ale aj skúsení záhradkári, vytvorte si kvetinové záhrady podľa vlastnej fantázie.

Nádherné nápady na kvetinové záhrady môže mať každý z nás. Ale viete, ako ich zrealizovať? Vytvorte si kvetinovú záhradu, ktorá vás ráno vytiahne z postele, aby ste sa pokochali ďalším novým rozkvitnutým kvetom. Je to výborné cvičenie ako pre začiatočníkov, tak pre skúsených záhradkárov, ktorých to nikdy neomrzí.

1. Veľká záhrada

Viete, čo sa deje v kvetinovej záhrade? Je ľahké nechať záhradu napospas prírode a stratiť nad ňou kontrolu. Vždy sa zamerajte v prvom rade na kostru záhrady. Tú tvoria najzdravšie stromy a najkrajšie kry. Aj agresívnym zásahom môžete vniesť do chaotickej záhrady poriadok. V prvom rade si vyberte dve kontrastné farby alebo iba jednu skupinu farieb, ktorú budete podporovať. Zveľaďujte záhradu ďalej kvitnúcimi trvalkami v skupinkách po troch až piatich, aby vytvorili správny lahodný kontrast. Pravidelné vytrhávanie buriny je neodmysliteľnou súčasťou veľkej kvetinovej záhrady. Preto nepodceňujte burinu, ktorá sa dokáže rýchlo namnožiť.

6 najkrajších exotických kvetov na záhrade, II. časť

2. Jedlá kvetinová záhrada

Spojenie zeleniny a kvetov v záhradách vytvára symbiotické spojenie účelného a okrasného. Záhrady môžu byť nielen krásne, ale aj chutné a plné čerstvej zeleniny. Dostatok nektáru priláka užitočný hmyz (lienky, včely, osy a pod.), ktorý opeľuje a pomáha udržiavať škodcov na rastlinách pod kontrolou. Aj toto záhradkárom môže pomôcť znížiť používanie pesticídov. Do jedlej kvetinovej záhrady si môžete nakombinovať trvalky podľa obľúbených farieb a vytvoriť farebný kontrast, ktorý bude ladiť s farbami zeleniny.

3. Kvitnúce textúry

K celkovému dizajnu kvitnúcich textúr prispievajú rôznorodé kvety a listy. Tvar kvetov či listov môže byť hodvábny, lesklý, zvrásnený, chlpatý či pichľavý. Napríklad kombinácia špicatých kvetov modrého bodliaka výborne kontrastuje s voskovitými lupeňmi ľalie tigrovanej. Toto milé partnerstvo je nenáročné na údržbu. Ďalšie kombinácie kvitnúcich textúr môžete objavovať pomocou tulipánu, liatry klasnatej, zamatového plamenníka, bodliakov, či zajačích ušiek (čistec vlnatý).