Vtáčia búdka: Kedy ju umiestniť do záhrady?

Vtáčia búdka: Kedy ju umiestniť do záhrady? Zdroj foto: Depositphotos

Keď zbadáte vtáčiu rodinku, ako sa usídlila v záhrade, budete sa tešiť, že práve vaša vtáčia búdka je pre niekoho prospešná.

Vtáčia búdka plní nielen okrasný význam, ale najmä užitočný. Urobíte tým radosť aj vašim deťom.

Kedy umiestniť vtáčiu búdku

Vedieť, kedy umiestniť vtáčiu búdku do záhrady a kedy je to pre vtákov nevyhnutné vám zaručí prilákať hniezdiace vtáky na svoj dvor. Niektoré druhy vtákov využívajú hniezdenie v dutinách stromov pre výchovu vtákov, ale niektoré sa dokážu uhniezdiť aj v dobre zabezpečenej búdke na záhrade. Iné druhy vtákov využívajú búdky na záhrade ako úkryt pred zlým počasím alebo ako úkryt počas chladného počasia.

Rôzne druhy vtákov hniezdia v rozličných obdobiach. Niektoré dokonca viackrát do roka. Ak nestihnete umiestniť vtáčiu búdku čo najskôr, nevadí. Neskorá búdka môže byť ideálna pre druhú alebo tretiu znášku.

Najlepšie umiestnenie vtáčej búdky je hneď po jej zaobstaraní.

Kedy umiestniť búdku na záhradu
Zdroj foto: Depositphotos

Kedy vtáky používajú vtáčiu búdku

Kedy nastáva obdobie hniezdenia vtákov? Rôzne druhy vtákov hniezdia v rôznych časových obdobiach. Niektoré vtáky znášajú vajíčka na začiatku jari. V tomto období prebieha ich hľadanie potenciálnych obydlí, boj o nárokovanie si územia a prvé dvorenie. Niekedy sa čaká na vtákov, ktoré sa musia vrátiť z juhu, aby sem prišli naklásť vajíčka a zaistiť tak nový rod. Vtáky, ktoré chovajú viac potomkov v každej sezóne, často hniezdia skôr ako ostatné.

Domáca púpavová masť na boľavé svaly, tu je recept

Tipy na prilákanie vtákov

Existujú spôsoby, ako zatraktívniť vtáčie búdky pre vtákov bez ohľadu na to, kedy ich v záhrade umiestnite. Najskôr si vyberte dizajn vtáčej búdky, ktorá vtáka ochráni pred nepriaznivým počasím. Vchod do vtáčej búdky musí byť dostatočne veľký a primeraný druhu operenca, pre ktorého je určená. Ak je otvor dostatočne uspôsobený vtákom, ktoré tam majú prebývať, budú tým chránené pred väčšími a nebezpečnými predátormi. Ďalším výborným lákadlom je farba vtáčej búdky. Ak zvolíte správne maskovanie, prilákate tým operenca skôr. Vďaka správne zvolenej farbe zabezpečíte aj správnu reguláciu teploty.

Vtáčiu búdku umiestnite tak, aby nebola príliš ďaleko od jedla. Tým pomôžete prepracovaným vtáčím rodičom. Búdku dobre upevnite, aby sa nekývala a bola dostatočne uchytená k stromu tak, aby pri nepriaznivom počasí nespadla.

Ak sa vám podarí prilákať rodinu vtáčikov, sledujte ich diskrétne, aby ste ich nevyplašili.