6 najdrahších domácich rastlín, časť I.

6 najdrahších izbových rastlín Zdroj foto: Unsplash

Viete, aké poklady máte vo svojom interiéri? Tu je 6 najdrahších domácich rastlín.

Najdrahšie domáce rastliny sa pohybujú od dvojciferných číslic až po viac ako milión. Prečo sú niektoré rastliny drahé? Môže za to ich krása, rozmnožovanie, náročnosť na pestovanie ale aj ich vzácnosť, nakoľko sú niektoré ojedinelými druhmi kvetov.

6 najdrahších domácich rastlín

  1. Figovník lýrovitolistý

Cena figovníka lýrovitolistého sa pohybuje v rozmedzí od 80 Eur do 300 Eur. Figovník, ktorý pochádza z tropických dažďových pralesov je schopný narásť do výšky 15 metrov. Ak ho pestujete doma, dosahuje výšku troch metrov. Listy figovníka sú citlivé na kvalitu ovzdušia. Ak sa rozhodnete pre túto rastlinu, zaobstarajte si zvlhčovať vzduchu. Listy neznesú suchý vzduch, ani prievan, ani ostré slnko. A prečo figovník patrí medzi najdrahšie pestované rastliny? Pre jeho huslovité lístie, ktoré je zbožňované mnohými návrhármi interiérov, a ktorí sa nechali ním inšpirovať.

6 najdrahších domácich rastlín
Zdroj foto: Unsplash
  1. Monstera

Monstera má viacero odrôd. Medzi najznámejšie patrí: monstera deliciosa, alebo inak nazývaná aj „svokrine jazyky“, ktorá sa predáva od 100 Eur až do výšky 5000 Eur. Medzi vzácne druhy patrí monstera adansonii, ktorú je možné u nás kúpiť už za 13 Eur a vyššie. Monstera aurea, patrí asi medzi najdrahšie druhy, jej cena sa dokázala vyšplhať až do výšky 3000 Eur. A prečo je cena tejto rastliny taká vysoká? Monstera je milovaná na Novom Zélande ale aj v iných častiach sveta. Patrí medzi najobľúbenejšie rastliny roku 2020 a je známou obyvateľkou bytových domov. Vzácnou ju robí jej pomalé rozmnožovanie a jej farebnosť. Rastlina má množstvo tvarov a rôznych odtieňov. Klasickú zelenú monsteru kúpite za veľmi lacný peniac, ale pestrofarebnú už nie.

Vianočný kaktus: 3 spôsoby, ako podporiť kvitnutie

  1. Hoya carnosa compacta

Hoya carnosa compacta, nazývaná na Slovensku voskovka pre jej voskovité listy, patrí medzi ďalšie draho predávané rastliny. Stala sa najdrahšou izbovou rastlinou, aká sa kedy na internetovej aukcii Trade Me predala v roku 2020. Ktosi ju predal až za viac ako 6000 Eur. Kvetina mala krémovo-žltú variáciu na vnútornej strane listu.