2-krát recept na čerešňový sirup, ktorý si zamilujete

Dozrievajuce čerešne Čerešňový sirup Zdroj: www.pexels.com

Ak neviete, ako spracovať čerešne, ktoré práve dozrievajú, nechajte sa inšpirovať. Pripravili sme pre Vás recept na čerešňový sirup.

Recept na čerešňový sirup I.

Budeme potrebovať 1 l čerešňovej šťavy, 1,5 kg kryštálového cukru, 25 g kyseliny citrónovej alebo vínnej.

Postup

Očistené a umyté čerešne roztlačíme a necháme kvasiť 2 dni. Potom ich vhodným spôsobom prelisujeme a získanú šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal. Čistú šťavu stočíme gumovou hadicou alebo precedíme cez šatku, dáme do smaltovanej alebo hliníkovej nádoby, rýchlo privedieme do varu a za stáleho miešania pomaly prpisypeme cukor. Keď sa cukor roztopí, pridáme kyselinu, pozberáme špinavú penu, ktorá sa utvorila na povrchu, a sirup nalejeme do čisto umytých, ohriatych fliaš. Dobre uzavrieme a odložíme na chladné, tmavé a suché miesto.

3 skvelé recepty, ktoré sa dajú spraviť z jahôd – džem

Recept na čerešňový sirup II.

Budeme potrebovať 1 kg čiernych čerešní, 1,2 kg jemného kryštálového cukru, 15 g kyseliny citrónovej alebo vínnej.

Postup

Umyté a prebraté čerešne roztlačíme, dáme do vhodnej smaltovanej alebo hliníkovej nádoby, popresýpame cukrom a necháme stáť niekoľko dní, pričom občas premiešame. Keď sú čerešne dobre vylúhované, čo trvá asi týždeň, uvoľnenú šťavu stočíme gumovou hadicou alebo precedíme cez šatku. Ovocie, ktoré zostalo na šatke, prelisujeme a získanú šťavu tiež precedíme cez šatku. Dáme na sporák, dobre zohrejeme (nenecháme vrieť), pridáme kyselinu a nalejeme do čistých, ohriatych fliaš. Fľaše dobre uzavrieme a uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.