Pestovanie hlivy ustricovej doma: Všetko, čo treba vedieť

Pestovanie hlivy ustricovej doma www.pixabay.com

Stačí splniť iba niekoľko zásad, ktoré je potrebné dodržať a túto liečivú hubu môžete mať aj doma. Prinášame vám zopár rád na pestovanie hlivy ustricovej doma.

Hliva ustricová je chutná a pre naše zdravie prospešná huba. Pokojne je možné pestovať ju aj v domácich podmienkach. Stačí, ak splníte tieto zásady:

Keďže hliva ustricová je huba parazit, základom pre ňu bude dobré drevo, na ktorom môže rásť. Na pestovanie hlivy je najvhodnejšie tvrdé drevo z listnatých stromov ako napríklad z topoľa,dubu, vŕby, osiky či brezy. Drevo by malo byť odpílené aspoň 5 mesiacov (nie však viac) pred výsadbou a nesmie byť vysušené.

Do klátikov o dĺžke približne 20 – 30 cm urobíme zárezy a vložíme sadivo, ktoré sa dá zohnať v špecializovaných obchodoch. Štrbiny je dobré potom zatrieť štepárskym voskom. Naočkované drevo vložíme do vreca z polystyrénu, ktoré uzavrieme. Ešte predtým však doň vložíme tehlu a nelejeme aspoň 2 litre vody. Tehla nám vo vreci udrží potrebnú vlhkosť.

Jedlé kvety a vňať z vašej záhrady, ktoré vyhadzujeme

Dôležitou zásadou je i umiestnenie dreva.Hlive sa bude dariť v tienistom a vlhkom kúte záhrady. Napríklad v tieni stromov, alebo môžeme vrece s hlivou uložiť aj v pivničných priestoroch.

Po dvoch až štyroch týždňoch kláty prerastú podhubím. Vtedy ich treba vybrať a zasadiť do pôdy asi 10- 15 cm hlboko opäť na tienisté miesto v záhrade. Vhodným miestom je i trávnik. Počas sucha nezabudnite hlivu zalievať.

Z úrody sa môžete tešiť dva až päť rokov. Záleží od dreva, ktoré ste použili na pestovanie hlivy ustricovej.