9 potravín, ktoré môžu spôsobiť otravu jedlom, časť II.

9 potravín, ktoré môžu byť nebezpečné Zdroj foto: Depositphotos

Otrava jedlom môže veľmi nebezpečná. Prezradíme vám ďalších 9 potravín, na ktoré si dať pozor. 

V predchádzajúcom článku sme vás upozornili na hydinu, ryby, mäkkýše či listovú zeleninu, ktorá môže byť kontaminovaná nebezpečnými baktériami. Tu je zvyšných 9 potravín, pri ktorých konzumácii treba byť opatrný.

9 bežných potravín, ktoré môžu spôsobiť otravu, časť I.

4. Ryža

Ryža je jedným z najstarších obilných zŕn a základnou potravinou pre viac ako polovicu svetovej populácie. Pokiaľ však ide o otravu jedlom, je to riziková potravina. Nevarená ryža môže byť kontaminovaná spórami Bacillus cereus. Sú to baktérie, ktoré produkujú toxíny spôsobujúce otravu jedlom.

Tieto spóry môžu žiť v suchých podmienkach. Napríklad dokážu prežiť v balíku nevarenej ryže vo vašej komore. Nevadí im dokonca ani proces varenia. Ak sa varená ryža nechá stáť pri izbovej teplote, tieto spóry prerastú do baktérií, ktorým sa darí množiť sa v teplom a vlhkom prostredí. Čím dlhšie bude ryža stáť pri izbovej teplote, tým je pravdepodobnejšie, že nebude bezpečné ju konzumovať.

Aby ste znížili riziko, ryžu podávajte hneď po uvarení a zvyšky ryže po uvarení čo najrýchlejšie ochlaďte. Pri ohreve varenej ryže sa uistite, či je naozaj dostatočne horúca.

Čiernohlávok obyčajný a jeho využitie v ľudovom liečiteľstve

5. Nepasterizované mliečne výrobky

Pasterizácia je proces ohrievania kvapaliny alebo potravín, ktoré ničia škodlivé mikroorganizmy. Výrobcovia potravín pasterizujú mliečne výrobky vrátane mlieka a syrov, aby bola ich konzumácia bezpečná. Pasterizácia zabíja škodlivé baktérie a parazity, ako sú Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E.coli, Listeria a Salmonella.

Vedeli ste, že nepasterizované mlieko má najmenej 150-krát vyššiu pravdepodobnosť otravy jedlom a 13-krát vyššiu pravdepodobnosť hospitalizácie ako pasterizované mliečne výrobky?

Aby ste minimalizovali riziko otravy jedlom, nakupujte iba pasterizované výrobky. Skladujte všetky mliečne výrobky pri teplote do 5 ° C a vyhoďte ich po dátume spotreby.

6. Mäsové výrobky

Mäsové lahôdky, ako je napríklad šunka, slanina, salámy a párky takisto patria do skupiny rizikových potravín, ktoré vedia uškodiť. Môžu byť totiž kontaminované škodlivými baktériami vrátane Listeria a Staphylococcus aureus v niekoľkých fázach spracovania a výroby. Ku kontaminácii môže dôjsť priamo kontaktom s kontaminovaným surovým mäsom alebo nesprávnou hygienou personálu počas výroby, nesprávnymi čistiacimi postupmi a prostredníctvom nečistých zariadení, ako sú nože na krájanie.

Je dôležité si uvedomiť, že akýkoľvek druh mäsa predstavuje riziko otravy jedlom, ak nie je uvarené alebo nesprávne skladované.

Párky, mleté ​​mäso, klobásy a slanina by mali byť preto dôkladne uvarené alebo vyúdené a mali by sa konzumovať ihneď po uvarení.

7. Vajcia

Aj keď sú vajcia veľmi výživné a všestranné na použitie v kuchyni, môžu byť tiež zdrojom otravy jedlom, keď sú konzumované surové alebo nedostatočne tepelne upravené.

Je to preto, že vajcia môžu prenášať baktérie Salmonella, ktoré môžu kontaminovať vaječnú škrupinu aj vnútornú časť vajíčka.

Aby ste znížili riziko, nekonzumujte vajcia s prasknutou alebo špinavou škrupinou a nedostatočne tepelne upravené.

8. Klíčky

Surové klíčky každého druhu, vrátane lucerny, slnečnice, mungo fazule a ďateliny, sa považujú takisto za potravinu s vysokým rizikom otravy jedlom. Je to hlavne kvôli prítomnosti baktérií, ako je Salmonella, E. coli a Listeria.

Semená vyžadujú pre rast klíčkov teplé, vlhké podmienky bohaté na živiny. Tieto podmienky sú ale ideálne aj pre rýchly rast baktérií. Klíčky po uvarení, našťastie, sú bezpečné, lebo varením sa zničia všetky škodlivé mikroorganizmy a zníži sa tým riziko otravy jedlom.

9. Ovocie

S ohniskami otravy jedlom súvisí množstvo ovocných výrobkov, ako sú bobule, melóny a vopred pripravené ovocné šaláty.

Ovocie ( ale aj zelenina) pestované na povrchu zeme, ako napríklad melón, tekvica a cuketa, majú vysoké riziko otravy jedlom kvôli baktériám Listeria, ktoré môžu rásť na povrchu plodu a šíriť sa do dužiny.

Žltý melón je ešte nebezpečnejší ako obyčajný. Je to pre jeho šupinatú kôru, ktorá poskytuje vhodné útočisko pre baktérie.

Pozor si treba dať i na čerstvé a mrazené bobule vrátane malín, černíc, jahôd a čučoriedok. Tie sú tiež častým zdrojom otravy jedlom v dôsledku škodlivých vírusov a baktérií, najmä vírusu hepatitídy A.

Umývanie ovocia pred jeho konzumáciou môže znížiť riziká, rovnako ako jeho varenie. Ak jete melón, nezabudnite umyť i kôru. Jedzte ovocie hneď ako ho nakrájate, alebo ho vložte do chladničky. Vyvarujte sa baleným ovocným šalátom, ktoré neboli skladované v chladničke.