Pestovanie čili v kvetináči, spoznajte praktické tipy

pestovanie čili v kvetináči Zdroj foto: Pixabay

Patríte k milovníkom pikantných papričiek, ale nemáte vlastnú záhradu? Riešením je pestovanie čili v kvetináči.

Pestovanie čili v kvetináči je pomerne nenáročné. Ak máte k dispozícii iba svoj balkón, alebo jednoducho chcete mať svoje čili vždy poruke na parapetnej kuchynskej doske, vyskúšajte jeho pestovanie v črepníku. Na začiatku je dôležité vybrať správnu odrodu.

Najlepšie odrody čili pre pestovanie v nádobách

Tak ako pri iných druhoch zeleniny, platí i v prípade čili pravidlo, že nie všetkým odrodám tejto pikantnej zeleniny sa bude v kvetináči dariť. V prvom rade voľte odrody papriky čínskej. Paprika bobuľnatá a paprika páperistá dosahuje vyšší rast, preto potrebuje oporu a hodí sa skôr pre pestovanie do záhrad.

Najvhodnejšie z odrôd papriky čínskej môžu byť napríklad Venezuelan Tiger, Bahmanian Goat, Habanero Red, Habanero Neon alebo Naga Morich.

Vyvýšená zeleninová záhrada: Ako v nej umiestniť rastliny?

Výber správneho kvetináča

Ak sa rozhodnete pestovať čili papričky v črepníku, zvoľte si samozavlažovací. Práve ten poskytne dostatok vlahy i počas najteplejších letných dní. Pozor však a pri polievaní je potrebné zvážiť i vzrast a kondíciu rastliny. Čili papriky sú totiž citlivé na trvalé premočenie substrátu, preto musí občas preschnúť. Vzduch v zóne koreňov je dôležitý ako voda. Pri vysádzaní v čase, keď koreňový systém rastlín ešte neprerástol celý objem substrátu, zalievajte opatrne a nenechávajte zásobník nádoby úplne plný. ideálna veľkosť samozavlažovacieho kvetináča predstavuje 45 cm.

Aký zvoliť substrát

Ak chcete, aby sa vašim papričkám v kvetináči darilo, dbajte na správny výber substrátu. Musí byť vzdušný. Najvhodnejšie je mierne kyslé až neutrálne pH.