Valeriánka poľná: Zoznámte sa so zeleninou výživnejšou ako šalát

Valeriánka poľná Zdroj foto: Pixabay

Táto nenáročná, no pritom veľmi výživná listová zelenina si zaslúži našu pozornosť. Valeriánka poľná môže pokojne rásť i na vašej záhrade.

Valeriánka poľná je u nás menej známa listová zelenina. A to je škoda. Ak patríte medzi začiatočníkov v pestovaní zeleniny, siahnite po valeriánke. Ide o veľmi výživnú, no nenáročnú rastlinu, ktorá síce obľubuje vlhkejšie a hlinité pôdy, avšak bude sa jej dariť i inde.

Benefity valeriánky pre naše zdravie

Vedeli ste, že valeriánka je výživovo hodnotnejšia ako hlávkový šalát? Jej pravidelnou konzumáciou zlepšíte svoju koncentráciu, posilníte svoje srdce a imunitný systém, zvýšite odolnosť proti stresu, aktivujete bunkový metabolizmus a podporíte krvotvorbu. To všetko vďaka vysokému obsahu vitamínu A, B a C a tiež minerálnym látkam ako vápnik, horčík a železo.

Ako pestovať valeriánku poľnú

Valeriánka sa môže pestovať v zmiešaných výsadbách alebo ako druhá plodina po zbere predchádzajúcej úrody. Pred siatím osiva je potrebné pripravenú pôdu mierne utlačiť doskou, aby sa semená nedostali príliš hlboko do zeme ( stačí dva až tri cm). Riadky treba vzdialiť od seba aspoň 15 – 20 cm. Valeriánka začne vykúkať zo zeme po desiatich až štrnástich dňoch.

Ak si chcete dopriať túto chutnú listovú zeleninu počas neskorého jesenného zberu, vysejte ju na záhon v polovici júla až augusta. Pozor však, je citlivá na holomrazy, preto ju v prípade hroziacich mrazov zakryte mulčom. Počas pestovania treba valeriánku zbavovať buriny.

Na jar sa vysieva už zriedkavo. Ide o dlhodennú rastlinu, preto často pri neskorých jarných výsevoch vybieha do kvetu. V tomto prípade ju nechajte na záhone a zapracujte do zeme. Poslúži ďalším plodinám ako hnojivo.

Šalát z valeriánky chutí najlepšie čerstvý, stačí tieto zdravé lístočky pokvapkať šťavou z citróna a olivovým olejom.  Konzumujú sa asi desaťcentimetrové. Valeriánka je šťavnatá, chrumkavá a chuťou pripomína lieskové oriešky.

Tejto šalátovej zelenine sa bude dariť aj v kvetináči na vašom balkóne alebo terase, takže si jej pestovanie môžu dopriať aj ľudia bez možnosti veľkej záhrady.