Chcete mať dobrú úrodu? Postarajte sa o sadenice

Chcete mať dobrú úrodu? Postarajte sa o sadenice Zdroj foto: Depositphotos

Ak chcete mať dobrú úrodu, mali by ste ovládať niekoľko praktických trikov. 

Zasadením semien vaša starostlivosť o ne nekončí. Teda, ak chcete mať dobrú úrodu na svojej záhrade. Čo teda ďalej treba robiť?

Pôdu udržujte vlhkú, až kým semienko nevyklíči

Polievanie semien je zásadné. Nikdy nenechajte pôdu vyschnúť; sadenice nemajú ešte dobre vyvinutý koreňový systém a do niekoľkých hodín vyschnú. Najmä ak je vonku veterno. Použite závlahu prostredníctvom rozprašovača alebo položte hadicu na úroveň zeme a nechajte vodu jemne nasiaknuť do plochy výsadby.

Sadenice je potrebné pretrhávať

Keď sú sadenice vysoké pár centimetrov, budete ich musieť zriediť na správnu vzdialenosť. Nebojte sa ich preriediť! Ak tak neurobíte, vaše rastliny nebudú mať priestor i živiny na rast a budú sa tlačiť vedľa seba.

Kvetinová záhrada na zjedenie: Vypestujte si jedlé kvety

Chráňte sadenice pred škodcami a chladným počasím

Niektorí škodcovia obľubujú svieže a mladé rastlinky klíčiacej zeleniny. Ak máte na záhone takýchto neželaných návštevníkov, môžete svoje sadenice chrániť rôznymi spôsobmi. Napríklad sieťovinou, krytmi riadkov alebo malým oplotením okolo jednotlivých rastlín.

Nezabudnite na podpery pri vysokých a popínavých rastlinách

Poskytnite podpery, ako sú tyče alebo klietky. Napríklad uhorky potrebujú zvislé podpery, aby mohli produkovať priame (nie zakrivené alebo deformované) plody. Akákoľvek ťahavá alebo rozrastajúca sa rastlina, ako sú melóny alebo fazuľové bôby, tiež potrebuje podoprieť. Netreba zabudnúť ani na paradajky, ktoré sa môžu polámať kvôli ťažkým plodom.

Niektoré sadenice potrebujú orezať

Mnoho druhov zeleniny – a najmä byliniek – má úžitok z toho, že sú zvrchu orezané. Tento úkon totiž podporuje rozkonárenie. Vrchná časť rastliny sa odstraňuje vtedy, keď mladý výhonok má aspoň tri pravé listy.

Pestované plodiny zbavte buriny

Okrem škodcov môže vaše mladé rastlinky ohroziť i burina, ktorá berie potrebné živiny pestovanej zelenine. Preto sa jej čím skôr zbavte, aby vaše sadenice nezadusila.

Čo vysadiť v apríli?

Môžete sadiť do zakoreňovačov papriku a baklažán. Takisto uhorky a melóny, ale po dve až tri semená a kvetináče treba držať na teplom mieste.

V teplejším polohách, kde nehrozia neskoré jarné mrazy, môžete vysadiť koncom apríla na záhony predpestované priesady – postupujte v tomto poradí: karfiol, šalát, kapusta, kel, kaleráb, paradajky.

Začiatkom mesiaca sa dá sadiť tiež cukrová kukurica, hrach, skoré zemiaky, reďkovka, petržlen či mrkva. Na konci apríla je možné sadiť na záhony uhorky, fazuľu a teplomilné rastliny.