Ako vypestovať očarujúco nežné sirôtky

ako vypestovať sirôtky Zdroj foto: Našazáhradka.sk/MM

Sirôtky sú krátkodobé trvalky, ktoré však môžeme vysadiť už v marci ako letničky vďaka ich odolnosti na chlad. Ako vypestovať tieto nežné ale zároveň silné kvietky? 

Ako vypestovať sirôtky správne, aby dokázali kvitnúť nielen na jar ale aj na jeseň? Nepochybne každý jeden záhradník pozná sirôtky. Sú to kvety v tvare srdca, ktoré oplývajú nádhernými farbami, niekedy aj v dvojfarebných odtieňoch. V strede kvetiny sa zväčša vyskytuje podoba tváre, ktorá v nás evokuje rôzne predstavy o tejto čarovnej rastlinke.

Krásne trvalky zo semien? Dá sa to! Spoznajte 14 odrôd

Keďže je pre pestovateľov táto kvetina veľmi populárnou, pri jej pestovaní sa podarilo vytvoriť nový atribút. Dokáže byť odolná proti chladu, ale pri šľachtení odrôd odolnosti voči teplu už žiaľ takúto vlastnosťou neoplýva. Keďže je však sirôtka odolná voči chladu, je výbornou voľbou pre výsadbu v marci na záhrade, kedy ešte počasie nie je ustálené. V regiónoch, kde nie je príliš tuhá zima, je možné sirôtky pestovať ako dvojročné rastliny.

ako vypestovať sirôtky
Zdroj foto: Našazáhradka.sk/MM

Ako vypestovať sirôtky

Ak nakupuje sirôtky, vyberajte skôr zavalité a košaté, ktoré majú dostatok púčikov. Rastliny, ktoré majú plne otvorené kvety, nie sú dobrou voľbou, pretože sa v malom kvetináči rýchlo vyčerpajú. Voľte skôr neotvorené.
Sirôtky tradične kvitnú od jari do začiatku leta a v ojedinelých prípadoch aj na jeseň.
Keďže ide o rastliny, ktoré obľubujú chlad, mali by ste im počas najteplejších mesiacov zabezpečiť odpočinok. Takto vám zakvitnú i na jeseň. Kvitnutie dokážete podporiť aj zrezaním odumretých kvetov zo zdravej rastliny.

Starostlivosť o sirôtky

Keďže sirôtky nepatria medzi rastliny, ktoré vydržia kvitnúť celú sezónu, musíte sa o ne starať v čase ich hlavného kvitnutia. To znamená, že tieto rastliny ocenia dobré hnojivo a rovnako pravidelné zalievanie, ktoré však nesmie byť prehnané, pretože im môžete zničiť korene. Úplne najviac sa im bude dariť v pôde s mierne kyslým pH.

ako vypestovať sirôtky
Zdroj foto: Pixabay

Zaujímavosti o sirôtkach

Jednou zo zaujímavosťou o sirôtkach je skutočnosť, že ich pôvod siaha nielen do Európy, ale až do východnej Ázie. A keďže je možné si sirôtku pomýliť s jej príbuznými fialkami a violami, rovnako ako pri týchto rastlinách, sú kvety sirôtky jedlé. Ak ich chcete ale skutočne konzumovať, musia byť pestované ekologicky.