Ako rezať kríky čiernych ríbezlí pre krásnu úrodu

ako rezať čierne ríbezle Zdroj foto: Pixabay

Čierne ríbezle sú medzi kríkmi malou výnimkou, lebo vyžadujú trochu iný rez. Ak máte na svojej záhrade toto ovocie, tu sú pre vás rady, ako rezať kríky pre bohatú úrodu.

Zaujíma vás, ako rezať kríky čiernych ríbezlí, aby ste sa mohli tešiť z čo najväčšej úrody? Ak áno, ste na správnom mieste.

Rez čiernych ríbezlí krátko po výsadbe

Čierne ríbezle na rozdiel od ostatných bobuľovín rodia už z jednoročných výhonkov, preto je ich potrebné na jar trochu prerezať. Inak by ovocné kríky zostarli a netvorili by nové výhonky. To pre každého záhradkára znamená menej úrody. Pravidelný každoročný rez podporí teda nielen rast nových konárov, ale i bohatú úrodu.

Kríky je potrebné rezať buď na jar pred ich pučaním, alebo po zbere. Čierne ríbezle rastú bujne, preto sa pestujú len ako kríky, stromčekové nájdete málokedy. Po približne piatich rokoch má čierna ríbezľa až 10 -15 hlavných výhonkov.

Mladý krík má po výsadbe väčšinou 6 hlavných výhonkov. Treba odstrániť všetky vodorovné či slabé konáre a tie najvzpriamenejšie ponechajte ako hlavné výhonky. Hlavné konáre, ktoré ste ponechali, je potrebné skrátiť o tretinu až polovicu.

Zmladzovanie starých ovocných kríkov, tu sú 3 dôležité kroky

Rez v budúcom roku na jar

Budúci rok po výsadbe odrežte slabé nové výhonky vyrastajúce priamo zo zeme. Ďalej treba ponechať dva až tri silné konáre, ktoré skrátite o tretinu. Z kríku treba odstrániť aj celý bočný obrast až do výšky kolien.

Ako sa robí zmladzovací rez čiernych ríbezlí

Každý rok treba pravidelne odstraňovať vodorovne rastúce a slabé výhonky. Zmladzovací rez sa robí tak, že odrežete staré hlavné konáre. Ako náhradu by ste mali potom dopestovať nové konáre. Na tento účel si zvoľte mladé silné výhony, ktoré rastú zo zeme. Opäť je potrebné odstrániť bočný obrast až do výšky kolien.