Sadíme cesnak, strúčiky nabité zdravím môžete mať i vy

Sadíme cesnak, strúčiky nabité zdravím môžete mať i vy Zdroj foto: Pixabay

Niektoré druhy zeleniny patria neodmysliteľne k našim záhradkám. Čo treba vedieť, keď sadíme cesnak na svojom pozemku?

Sadíme cesnak, strúčiky nabité zdravím môžete mať i vy

Cesnak je nenáročný na pestovanie. Nepotrebuje žiadne špeciálne podmienky a môžete ho dopestovať hocikde na Slovensku. Okrem toho, že dodá vašim jedlám tú správnu chuť je i známym prírodným antibiotikom plným živín. Napriek tomu predsa len potrebuje dodržať niekoľko zásad, ako napríklad nemal by sa sadiť na to isté miesto nasledujúcich päť rokov. A najviac sa mu darí na slnečnom mieste.

Vyberte tú správnu odrodu

Od toho, akú odrodu cesnaku vyberiete, bude závisieť aj vaša cesnaková úroda. Určite nepoužívajte zeleninu, ktorú kúpite v supermarkete. Nemáte totiž garantovaný jej pôvod a ani kvalitu. Navyše cesnak dovážaný zo Španielska, Číny či Francúzska nie je vhodný na pestovanie v našich podmienkach. Taktiež výber odrody by sa mal riadiť aj obdobím, kedy chcete túto zdravú zeleninu sadiť.

Cesnakové pesto: Vypestujte si zdravie

Odrody jarných cesnakov bývajú úzkolisté a zväčša sa zbierajú začiatkom augusta. Na výber sú druhy ako Benátčan, Japo II alebo Matin.

Ako pripraviť pôdu pred výsadbou

Najvhodnejšie je, keď si pripravíte zem už počas jesene. Nič sa však nedeje, ak ste tak neurobili. Hriadku zrýľujte aspoň týždeň pred vysádzaním. Bohatú úrodu podporíte, ak počas rýľovania do zeme zapracujete granulované hnojivo ako napríklad Cererit. Maštaľný hnoj by mohol cesnak spáliť.

Tipy, ktoré zlepšia vašu cesnakovú úrodu

Na kvalitu úrody vplýva i fakt, aká plodina sa pestovala na mieste, kde chcete vysadiť cesnak. Túto zeleninu nesaďte na mieste, kde sa predtým pestoval napríklad pór, cibuľa alebo okrasné cibuľoviny. Vhodnými predchodcami sú zemiaky, kapusta, šalát alebo špenát.

Jednotlivé rozobraté strúčiky cesnaku pred sadením namočte cca na dve hodiny do studenej vody. Vysádzajte špicatým koncom hore do hĺbky 5 až 6 cm, no nepoužívajte pritom výsadbový kolík. Dôvodom je, že vytvára vzduchovú bublinu, ktorá môže uškodiť vášmu cesnaku. Strúčiky sa potom horšie zakoreňujú.

O cesnak sa treba starať, zbavovať ho buriny a pôdu občas prevzdušniť. Počas suchého obdobia mu doprajte aj zálievku. Cesnak je pripravený na zber, keď jeho vňať je vysušená a ľahne na záhon.