Ďalšie byliny, ktoré sa dajú pestovať v kvetináči po celý rok

Ďalšie bylinky, ktoré môžeme pestovať v kvetináči po celý rok. Oregano, zdroj foto: Pixabay

Pestovanie liečivých rastlín je v súčasnosti veľmi obľúbené. Tu sú ďalšie byliny, ktoré sa dajú pestovať v črepníku tak, aby ste ich mali vždy poruke. 

Estragón ( palina dračia)

Medzi ďalšie byliny, ktoré sa dajú pestovať v interiéri patrí aj estragón. Bude sa mu dariť na okne orientovanom juh. Pozor však, palina dračia býva pre niektorých z nás silným alergénom, tak pred jej pestovaním vo vnútri si overte jej účinky na vás.

Na jemno nakrájané listy paliny sa dajú využiť do šalátových dresingov, praženice, omáčok alebo jedál z mäsa. Táto bylina má chuť podobnú anízu alebo feniklu.

10 byliniek, ktoré môžete pestovať v kvetináči po celý rok

Petržlen

Už žiadna zvädnutá vňať z obchodu. Petržlen si môžete dopestovať i u vás v kuchyni a budete ho mať vždy čerstvý. Táto rastlina má rada plné slnko, ale rásť bude i na okne orientovanom na východ alebo západ, avšak o niečo pomalšie.

Petržlen výborne ochutí prílohy zo zemiakov, ryže. Hodí sa i do polievok alebo pri príprave steakov.

Bobkový list

Bobkový list je trvalka, ktorej sa skutočne najlepšie darí práve v kvetináči. Nádobu s rastlinou umiestnite do okna na východ alebo na západ, pretože uprednostňuje úplné alebo čiastočné slnko. Bobkový list prerieďte, ak sa začne v kvetináči tlačiť, pretože potrebuje cirkuláciu vzduchu, aby zostal zdravý.

Bobkové listy sa používajú na dochutenie dusených pokrmov, polievok a omáčok. Môžete si z neho vyrobiť sviežo voňajúci veniec a použiť ako dekoráciu.

Rozmarín

Rozmarín sa dobre rozmnožuje z odrezkov, ktoré necháte v pohári s vodou zakoreniť. Najlepšie rastie na parapete okna orientovanom na juh a v kvetináči s dobrým odtokom. Rozmarín potrebuje, aby ste ho pravidelne orezávali. Prípadné vetvičky navyše osušte, aby ste mohli využiť túto voňavú rastlinu aj počas zimy.  Táto bylina veľmi dobre dochutí dusené jedlá, polievky, steaky a iné jedlá z mäsa.

Rozmarín navyše dodá v miestnosti, v ktorej ho pestujete, sviežu vôňu, takže môže slúžiť ako prírodný osviežovač vzduchu.

Pažítka

Táto cibuľovitá rastlina patrí medzi ďalšie byliny, ktoré sa dajú s úspechom pestovať vo vašom kvetináči. Ak už máte pažítku vo svojej záhrade, môžete ju na konci vegetačného obdobia presunúť dovnútra. Pažítku v kvetináči nechajte vonku, kým listy nevyschnú. Na začiatku zimy rastlinu premiestnite na niekoľko dní na svoje najchladnejšie vnútorné miesto (napríklad do suterénu). Na jar pažítku preložte na parapetu južne orientovaného okna.

Vňať nakrájaná nadrobno výborne dochutí polievky, prílohy zo zemiakov, jedlá z vajec alebo šaláty.

Ako prezimovať bylinky vo vašej záhrade

Tymian

Tymián má rád plné slnko, ale bude rásť aj na okne orientovanom na východ alebo na západ. Pôdu udržiavajte vlhkú a podľa potreby zberajte vetvičky.

Ak chcete sušiť listy tymianu, odrežte celé stonky a zviažte ich do zväzkov. Zaveste na suché a vzdušné miesto mimo slnka. Čerstvé alebo sušené listy sa pridávajú do pečienok, omáčok, polievok, dresingov a ďalších jedál – alebo ich vylúhujte v mede či v octe.

Oregáno

Aj oregáno sa dá rozmnožiť z odrezka, ktorý získate z rastliny rastúcej vonku. Bylinka bude prosperovať na parapete okna orientovaného na juh. Oregáno má radšej striedmejšie polievanie. Pred ďalším zaliatím počkajte, kým pôda nebude na dotyk suchá. Pravidelné orezávanie zabezpečí, aby vaša rastlina bola zdravá.