8 príznakov krvnej zrazeniny, ktoré netreba ignorovať

8 príznakov krvnej zrazeniny, ktoré netreba ignorovať Zdroj foto: Pixabay

Puchnú vám nohy, alebo máte nezvyčajný kašeľ? Ak spozorujete týchto 8 príznakov, môže ísť o krvnú zrazeninu. Niekedy však môže znamenať problém.

8 príznakov krvnej zrazeniny, ktoré netreba ignorovať

Krvné zrazeniny sú väčšinou pre nás prospešné. Teda najmä v prípade, keď sa zraníte. Vtedy krvná zrazenina zabráni, aby ste vykrvácali. Ale niekedy sa zrazeniny objavia, keď to nie je potrebné, a to môže spôsobiť problémy – najmä ak sa tvoria v hlbokých žilách blízko vašich svalov. Tento druh zrazeniny sa nazýva hlboká žilová trombóza. Krvné zrazeniny vytvárajú prekážky vo vašom obehu a bránia prietoku krvi, ktorý udržuje váš systém v chode. Nebezpečnejší však je prípad, keď sa krvná zrazenina uvoľní a cestuje napríklad do pľúc. Nastáva pľúcna embólia – jav, pri ktorom zrazenina bráni tomuto životne dôležitému orgánu v získavaní kyslíka a krvi, ktoré potrebuje. Môže to poškodiť vaše pľúca a ďalšie orgány, čo môže viesť nakoniec k smrti.

Niektorí ľudia sú na tvorbu krvných zrazenín náchylnejší ako iní, preto stojí za to byť ostražitý voči signálom nášho tela. Niekedy však tieto príznaky môžu byť veľmi nepatrné a spájané s inými menej závažnými problémami. Tu sú varovné symptómy krvnej zrazeniny, na ktoré si treba dať pozor.

Dýchavičnosť

Krvná zrazenina v pľúcach spomaľuje váš tok kyslíka a to môže spôsobiť, že sa vám bude ťažko dýchať. Napríklad po schodoch sa ľahko zadýchate a ledva vám bude stačiť dych.

Bolesť rúk a nôh

Bolesť zapríčinená krvnou zrazeninou zvyčajne prichádza spolu s inými príznakmi, ako je opuch alebo začervenanie, ale niekedy sa môže objaviť sama. Táto bolesť sa podobá svalovým kŕčom alebo pocitom napätia, a preto jej často nevenujeme pozornosť. Väčšinou sa objavuje počas pohybu alebo chôdze.

Najzdravšia listová zelenina z našich záhrad. Pestujete ju aj vy?

Búšenie srdca

Ak je hladina kyslíka nízka, váš srdcový tep stúpa, aby ste sa pokúsili tento nedostatok vyrovnať. Prejavuje sa to búšením srdca a problémom nadýchnuť sa. Neignorujte to. To je signál vášho tela, že v pľúcach sa nachádza nebezpečná krvná zrazenina.

Opuch jednej končatiny

Opuchnutá noha alebo ruka je jedným z najčastejších príznakov hlbokej žilovej trombózy. Krvné zrazeniny môžu blokovať zdravé prúdenie krvi v nohách a krv sa tak môže hromadiť za zrazeninou a spôsobiť opuch. Buďte ostražití najmä, ak sa opuch objaví veľmi náhle a je sprevádzaný bolesťou.

Začervenané miesta na pokožke

Aj keď je pravda, že modrina je typom krvnej zrazeniny, nie je to druh, ktorého sa musíte obávať. Hlboká žilová trombóza je však iné. Tento typ vyvoláva začervenanie postihnutej končatiny a spôsobuje, že vaša ruka alebo noha sú na dotyk teplé.

Bolesť v hrudi

Bolesť v hrudi nemusí znamenať len prejavy infarktu, ale tiež pľúcnej embólie, ktorá býva rovnako nebezpečná. Bolesť pri pľúcnej embólii sa od infarktu líši tým, že je veľmi ostrá a bodavá. Prejavuje sa zväčša, keď sa zhlboka nadýchnete.

Naopak bolesť pri infarkte sa šíri z horných častí tela, ako sú ramená, čeľusť alebo krk a nezhoršuje sa pri každom nádychu, ako je to v prvom prípade. Či je to tak alebo onak, potrebujete okamžite lekársku pomoc.

Nevysvetliteľný kašeľ

Nemôžete prestať kašľať? Ak máte tiež dýchavičnosť, rýchly srdcový tep alebo bolesť na hrudníku, môže to byť pľúcna embólia. Takýto kašeľ býva zväčša suchý, ale niekedy môžu ľudia vykašliavať hlien či krv.

Pocit slabosti alebo závrate

Závrate bývajú čiastočne spôsobené chemikáliou uvoľnenou z pľúc, zmenami okysličenia krvi, krvným tlakom a zvýšenou srdcovou frekvenciou. Mozog je totiž citlivý na zmeny kyslíka a na zmeny prietoku krvi.

Aj keď závrate alebo pocit slabosti nie sú častým príznakom pľúcnej embólie, niekedy sa zvyknú objaviť spolu s ostatnými spomínanými symptómami.