Rady, ako pestovať doma ďumbier

Rady, ako pestovať doma ďumbier www.pexels.com

Mnohí z nás poznajú priam zázračné účinky zázvoru najmä počas prechladnutia. Čo tak mať ho stále po ruke vždy čerstvý a váš? Tu sú rady, ako pestovať doma ďumbier.

O priaznivých účinkoch zázvoru bolo popísaného už veľa, no o tom, že táto rastlina je nenáročná na pestovanie, sa už vie menej. Chcete mať tento liečivý koreň doma vždy čerstvý a po ruke? Tak stačí, keď máte k dispozícii iba kúsok tohto koreňa, ktorý kúpite v potravinách, aby ste mali svoju vlastnú úrodu (aj keď lepšie je, ak zakúpite semená, či sadenicu zázvora v záhradkárstve alebo cez stránky, ktoré sú určené pre záhradkárov). Tu sú rady, ako pestovať doma ďumbier.

Koreň, ktorý si zadovážite z predajne potravín, býva ošetrený inhibítormi (zabraňovače) rastu, aby počas skladovania neklíčil. To vy práve nechcete. Tento problém sa dá odstrániť tak, ak časť koreňa namočíte cez noc do mierne teplej vody, aby sa inhibítory z neho vylúhovali.

V ďalšom kroku dajte do širšieho kvetináča hlinu (zázvor sa rozrastá do šírky) , do ktorej zaseďte semienko alebo namočený koreň, prikryte 3-5 centimetrami zeminy. Ak už máte naklíčený koreň, uložte ho pukmi hore.

9 spôsobov, ako udržať izbové rastliny šťastné

Potom kvetináč umiestnite na teplé miesto, nemusí byť priamo na slnku. Pravidelne zalievajte. Rastlina totiž potrebuje dostatok vlahy a vlhka.

Keďže zázvor rastie pomaly, prvé výhonky uvidíte až po niekoľkých týždňoch. Rastlina je citlivá na mráz, preto ju dajte von až od polovice mája (po troch zamrznutých) do približne konca septembra. Potom ju znova skryte pred mrazmi do tepla.

Ak nemáte doma záhradu, rastlina sa dá pestovať i na balkóne či ako izbový kvet.