Postup, ako pripraviť egrešový sirup alebo mušt

recept na egrešový sirup www.pixabay.com

Skúšali ste už egrešový sirup? Ak nie, treba to napraviť. Prezradíme vám výborný recept na egrešový sirup.

Záhrada v júli prináša množstvo ovocia, ktoré je potrebné spracovať. Ak neviete, čo s egrešmi, poradíme vám výborné recepty.

Recept na egrešový sirup

Budeme potrebovať 1 liter egrešovej šťavy, 500 g kryštálového cukru.

Postup:

Očistené a umyté egreše vylisujeme a získanú šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal. Čistú šťavu stočíme gumovou hadicou alebo ju opatrne precedíme cez šatku, dáme do smaltovanej alebo hliníkovej nádoby, premiešame s cukrom a za stáleho miešania privedieme do varu. Pozberáme špinavú penu, ktorá sa počas varenia utvorila na sirupe, a naplníme do čistých, ohriatych fliaš, ktoré dobre uzavrieme. Vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme v pare 30 minút pri teplote 85 °C alebo od bodu varu 10 minút. Vychladnuté uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.

Marhuľová pasta: Pripravte si ďalší skvelý recept

Recept na egrešový mušt

Budeme potrebovať zrelé egreše. Na jeden liter egrešovej šťavy jeden liter vody a 150 g kryštálového cukru.

Postup:

Zrelé biele alebo červené egreše umyjeme, očistíme zo stopiek a okvetia, dobre roztlačíme, vylisujeme a šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal. Čistú šťavu stočíme gumovou hadicou alebo opatrne precedíme cez šatku. Vylisované egreše zalejeme vodou, a to takým množstvom, koľko sme získali šťavy, necháme chvíľu postáť a znova vylisujeme. vylisovanú šťavu tiež necháme chvíľu postáť, a keď sa vyčistí, precedíme ju cez šatku a zmiešame s cukrom a s prvou egrešovou šťavou. Naplníme do čisto umytých fliaš, ktoré dobre uzavrieme, vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme v pare 20 minút pri teplote 80 °C alebo od bodu varu 5 minút. Vychladnuté vyberieme z hrnca a uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.