Ríbezľové víno: Ako si pripraviť doma

ako sa robí ríbezľové víno Zdroj: Pixabay.com

Na prípravu ovocných vín používame zdravé, nenahnité a najlepšie čerstvo obraté ovocie. Takto sa robí ríbezľové víno za domácich podmienok.

Ríbezľové víno patrí medzi najobľúbenejšie ovocné vína. Môžete si ho skúsiť pripraviť aj doma. Potrebujete však k tomu demižón so zátkou, v ktorej je kvasná rúrka. Postup nájdete nižšie.

Ako sa robí ríbezľové víno

Budeme potrebovať:

1 liter ríbezľovej šťavy, 1 kg kryštálového cukru, 3 litre vody

Postup:

Zrelé a umyté ríbezle oberieme zo stopiek a prelisujeme. Cukor roztopíme v letnej vode, premiešame s ríbezľovou šťavou, dáme do demižóna, založíme kvasnú rúrku a postavíme na teplé miesto, kým nezačne kvasiť.

Neviete, čo s tekvicou? Urobte si tekvicový šalát

Potom preložíme na chladnejšie miesto a necháme kvasiť šesť týždňov. Po vykvasení necháme víno niekoľko dní uležať, aby sa usadil kal, potom gumovou hadicou stočíme do čistého demižóna a po úplnom vyčistení stočíme do sklených fliaš. Víno vo fľašiach uložíme na chladné miesto.

Ríbezľové víno je nielen lahodné na chuť, ale v primeranom množstve je to aj zdravý nápoj.

Ríbezle majú množstvo pozitívnych účinkov – podporujú imunitu, posilňujú srdce, bojujú proti cholesterolu aj vysokému tlaku, proti rakovine, majú pozitívne účinky na nervovú sústavu a zlepšujú náladu, sú dobré na oči, na stav pokožky, vlasy a pomáhajú tiež kvalitnejšiemu spánku.