4 jednoduché spôsoby, ako detoxikovať váš interiér

Izbové rastliny dokážu prečistiť vzduch v dome Zdroj foto: Pixabay.com

Mnohí z nás si myslia, že ich domovy sú chránené od toxických látok a vzduch, ktorý dýchame v dome,  je čistý, avšak to až tak celkom nie je pravda. Prinášame vám 4 jednoduché spôsoby, ako detoxikovať váš interiér.

Z nejakého dôvodu sa veľa ľudí domnieva, že naše domy nás chránia pred znečisťujúcimi látkami. Avšak pozor, v mnohých prípadoch môže byť kvalita ovzdušia  v našich domovoch rovnako zlá, ako je vonku, ak nie viac. Prostredníctvom rôznych chemikálií, ktoré používame každý deň, vystavujeme sa všetkým typom vzdušných častíc, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na celkové zdravie. V tomto článku vám poskytneme niekoľko tipov, ako udržať úroveň toxínov vo vašom prostredí na minimum.

Používajte bavlnené látky

Nielenže je bavlnená posteľná bielizeň príjemnejšia pre ľudskú pokožku, ale zväčša neobsahuje mnohé škodlivé chemické látky, ktoré sa nachádzajú v neekologických výrobkoch. Napríklad viete, že nekrčivá polyesterová látka je ošetrená živicou na báze formaldehydu, aby sa zabránilo jej krčeniu? Táto živica sa nedá odstrániť, čiže sa stáva trvalou súčasťou tkaniny a neustále uvoľňuje formaldehydové výpary počas svojej životnosti. Formaldehyd sa spája so zdravotnými komplikáciami,  ako sú napríklad kožné vyrážky, problémy s dýchaním, nespavosťou  a únavou.

Rozmnožujeme izbové rastliny trikrát inak

Vyčistite vzduch zeleňou

Pokúste sa vetrať  vo vašom dome čo najviac. Nezabudnite na zeleň vo vašom obydlí, ktorá dokáže čistiť vzduch, ktorý dýchate vo vnútri domu. To isté platí aj na rastliny v okolí vášho domu. Výsadbou kvetou, rôznych byliniek, ako je rozmarín, šalvia a iné,  môžete nahradiť používanie osviežovača vzduchu, ktorý nie je pre vás najvhodnejší. Sóda na pečenie je ďalším skvelým spôsobom, ako udržať čistý vzduch bez použitia chemických prípravkov.

Používajte prírodné domáce čistiace prostriedky

Viete, že sóda na pečenie je skvelý odstraňovač škvŕn a výborné leštidlo na dlaždice? Ocot môže byť použitý ako náhrada za bielidlo a tiež sa s ním dajú čistiť okná a podlahy z tvrdého dreva. Avšak pred použitím ho zrieďte s vodou.

Minimalizujte prach okolo domu

Prachové častice bývajú preplnené toxínmi a baktériami, preto je potrebné utierať pravidelne každý povrch v domácnosti aspoň raz za týždeň . Rovnako netreba zabudnúť ani na vysávanie. Vhodné je, ak používate vysávače s filtrami, ktoré dokážu zachytiť čo najviac častíc alergénov.