Kedy sadiť cibuľoviny? Prezradíme vám najvhodnejší čas

cibuľoviny Zdroj foto: Naša záhradka.sk

Keď chceme, aby nám (cibuľoviny) narcisy alebo tulipány na jar krásne zakvitli, treba preto niečo urobiť už dnes.

Cibuľoviny ako šafrány, narcisy či tulipány patria medzi prvé jarné kvietky, ktoré nás tešia krásnymi kvetmi. Ak však chceme mať tieto nádhery aj na budúci rok, je potrebné ich po odkvitnutí vykopať zo zeme a znovu ich zasadiť. A práve jeseň predstavuje najvhodnejší čas na ich opätovnú výsadbu. Záhradníci často tulipány presádzajú, ale ak s pôdou nebudete hýbať, vaša zasadená populácia tulipánov nebude klesať.

Video: Vyrobte si kvetináč, vázu alebo svietnik v tvare tekvice

Takmer všetky cibuľoviny obľubujú kyprú humóznu a priepustnú pôdu. Tieto rastliny nemajú tiež v láske mokro a nedarí sa im v ťažkej ílovitej pôde. Preto pred výsadbou  zem zmiešajte s pieskom. Ak už je pôda piesočnatá, dodajte jej živiny prostredníctvom vyzretého kompostu. Cibuľoviny kvitnúce na jar sa vysádzajú niekedy na jeseň, ale načasovanie sa u každého druhu kvetov líši. Spravidla ich pestujte čo najskôr na jeseň, aby mali cibuľky šancu na rozvoj silného koreňového systému. Najneskôr musia ísť do zeme pred posledným mrazom.

Ako hlboko sadiť cibuľky?

Existuje jednoduché pravidlo, ktoré vám pomôže určiť, ako hlboko cibuľku do zeme zasadiť.  Mala by byť dva až trikrát hlbšie, ako je jej výška.

Cibuľoviny okrem toho, že potešia naše oko, prilákajú aj množstvo prospešného hmyzu, preto by tieto rastliny mali patriť do našich záhrad.