5 tipov na sušené kvety do váz a vencov plus rady, ako ich sušiť

Sušené kvety Zdroj foto: Pixabay.com

Vedia svojou krásou očariť aj sušené nielen v čerstvom stave, či už vo forme kytíc, vencov alebo rôznych ikebán. No nie všetky kvety sú vhodné na toto použitie a dosť záleží aj od času zberu či spôsobu sušenia. Prinášame vám 5 tipov na sušené kvety.

Dekorácia zo sušených kvetov je nádherným prvkom v našich domácnostiach a tiež skvelým darčekom pre našich blízkych. Môžete si ju vyrobiť aj doma. Ak chcete, aby vaša práca vyzerala ako od profesionálov a čo najviac vám vydržala, treba poznať niekoľko vecí.

Úžasné jesenné inšpirácie z tekvice na vašu chatu

Ktoré kvety sú vhodné na sušenie

Slamienka ( Helichrysum bracteatum)

Tento krásny kvietok rôznych farieb je najznámejšou a najčastejšou rastlinou, ktorá sa používa na sušenie. Slamienky treba rezať ešte pred úplným vykvitnutím, pretože ďalej rozkvitajú aj po zrezaní.  Slamienky si môžete dopestovať aj na svojom záhone. Ak chcete mať bohatú úrodu, je potrebné rezať ich raz za dva dni tak, aby ste nechali nerozkvitnuté púčiky.

Slamienku sú známe svojimi krásnymi farbami.
Slamienku sú známe svojimi krásnymi farbami. Zdroj foto: Pixabay. com

Suchokvety ( Xeranthemum )

Tieto obľúbené a často používané letničky na sušenie sa naopak zbierajú, keď sú v plnom kvete.

sušené kvety
Na sušenie sa často používajú aj suchokvety. Zdroj foto: Pixabay.com

Limonky (Limonium)

Na sušenie sa dajú využiť aj limonky. Rovnako ako suchokvety, treba tieto kvety zbierať v plnom kvete.

Limonky sú krásnym doplnkom sušených kytíc.
Limonky sú krásnym doplnkom sušených kytíc. Zdroj foto: Pixabay.com

Slamihovka  ružová (Helipterum roseum)

Tieto pekné kvety nenechajte na záhone kvitnúť dlho. Zvyknú totiž vyblednúť na slnečnom svetle. Rovnako ako slamienky aj slamihovky sa po odrezaní vo vlhkom prostredí zatvoria a v suchom naopak vykvitnú.

Slamihovka sušené kvety
Slamihovka aj po odtrhnutí reaguje na vlhkosť a zatvára sa. Zdroj foto: Pixabay.com

Levanduľa

Ďalšou známou rastlinou, ktorá sa používa na sušenie, je levanduľa. Vašim vencom či sušenej kytici navyše dodá príjemnú vôňu, ktorá odpudzuje hmyz.

Ako sušiť kvety

Určite ich nesmieme sušiť na priamom slnečnom svetle. Kvety totiž strácajú farbu a znehodnotia sa. Na sušenie je vhodná suchá a tmavá miestnosť. Rastliny by sme nemali nahusto poukladať na seba alebo sušiť vo vlhkom prostredí, môžu totiž splesnivieť.

Pri sušení môžeme použiť vzdušné sitá alebo ich vo zväzku zavesiť dole hlavou. Tak si kvety zachovajú svoj tvar. Ak tvoríme veniec, je vhodné ho robiť z čerstvých kvetov a ten potom nechať vysušiť. Sušené kvety môžete použiľ ako dekoráciu do bytu.