Cirok a jeho benefity pre naše zdravie

Cirok a jeho prospech pre naše zdravie. Zdroj foto: Pixabay.com

Táto obilnina z Afriky sa dá využiť nielen ako krmivo, ale môže byť výborným riešením aj pre celiatikov. Prinaášame vám zopaár rád ako využiť cirok a jeho benefity pre naše zdravie.

Cirok – táto teplomilná africká obilnina je pre mnohých z nás ešte stále neznámou. A pritom je pre naše zdravie prospešná. Obsahuje veľa bielkovín, fosforu, draslíka, železa a horčíka. Dokonca viac ako nájdete v ryži alebo kukurici. Okrem toho v sebe skrýva vitamíny skupiny B.

Cirok alebo ciroková múka sa považuje za  cenný zdroj vlákniny a často je využívaná v prípade bezlepkovej diéty ako náhrada klasickej múky. Ak chcete schudnúť, práve jedlá z tejto obilniny vám v tom môžu pomôcť. Cirok totiž podporuje metabolizmus a trávenie. Postará sa tiež o pevné kosti, nechty, vlasy a odolnejší imunitný systém. Je tiež účinnou prevenciou proti rakovine.

Aké jedlá sa z neho pripravujú?

Môže  konzumovať vo forme múky, otrúb alebo vločiek. Najčastejším cirokovým jedlom je kaša. Z múky sa dajú pripravovať koláče, cestoviny, pečivo. Využíva sa podobne ako pšeno či pohánka.

Dá sa pestovať u nás?

Cirok je jednoklíčnolistová rastlina, ktorá dorastie až do výšky troch metrov. Keďže jej domovom sú africké savany a stepi, bude sa jej páčiť najmä v teplejších oblastiach na Slovensku. Cirok nie je náročný na kvalitu pôdy. Vyhovuje mu piesočnatá, ale aj ťažšia zemina. Nebude sa mu však dariť v trvalo zamokrených pôdach  a na tienistom mieste záhrady.

Osivo klíči pri teplote 10 až 13 °C, preto ho treba sadiť začiatkom mája.

Cirok býva odolný voči suchu, takže zalievať ho treba najmä v období kvitnutia a tvorby zŕn.