40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, č. 2

prehľad liečivých byliniek Zdroj foto: Pixabay.com

Čím nahradiť nezdravé solenie a dodať chuť jedlám? Prezradíme vám 40 byliniek, ktoré poznali už naše prastaré mamy.

V predchádzajúcej časti sme si povedali, čo je dôležité pri zdravej výžive. Dnes vám prezradíme, konkrétne liečivé rastliny, ktoré nielenže zdravšie ochutia vaše jedlo, ale zároveň pomôžu pri tráviacich ťažkostiach a iných zdravotných neduhoch. Tu sú niektoré zo 40 byliniek.

Archangelika lekárska

Ide o dvojročnú alebo trvácnu rastlinu vysokú až jeden meter so žltkastými kvetmi v okolíkoch. Na ochucovanie pokrmov sa požíva koreň a listy. Majú horkú chuť a korenistú vôňu. Bylina obsahuje silice, furokumaríny, kumaríny, horčiny a iné látky. Používa sa najmä do žalúdočných horkých likérov a to hlavne kvôli svojej horkej chuti.  Podporuje trávenie. Čerstvé listy alebo koreň sa pridávajú do hotových šalátov, polievok alebo omáčok.

Bazalka pravá

Jednoročná bylina vysoká 0,30 – 0,40 m. Rozmrvené listy sú veľmi aromatické. Kvety sú biele alebo červené. U nás sa pestuje v teplých oblastiach. Je to obľúbená záhradná rastlina. Ako korenina sa používa aj čerstvá vňať pre príjemnú trpkú vôňu a pikantnú chuť. V kuchyni skvele nahradí čierne korenie.   Obsahuje triesloviny, silice, saponíny. Pre vynikajúcu arómu svoje využite nájde pri príprave prívarkov, polievok a strukovín, kde pôsobí proti plynatosti, ďalej ju tiež môžeme použiť do šalátov, omáčok, nálevov pri nakladaní zeleniny a uhoriek, ale aj do mletého mäsa. Nemá dráždivé účinky a je vhodná aj do diétnych jedál.

bazalka, liečivá rastlina, bylinky
Bazalka pravá, Foto zdroj www.pexels.com
Zeleninové šaláty v sladkokyslom náleve (1)

Bedrovník lomikameňový

Bedrovník je trváca rastlina s priamou rozkonárenou jemne ryhovanou stonkou a bielymi alebo červenkastými kvetmi v okolíkoch. Nájdete ju na suchých medziach, lúkach a v riedkych lesoch. Využíva sa vňať a koreň. Skrýva v sebe silice, triesloviny, kumarínové deriváty, soli draslíka a vápnika. Koreň vonia korenisto a chutí podobne ako uhorky. Chuť je najskôr sladko-korenistá, potom výrazne ostrá. Koreň aj listy sa používajú pri príprave rýb, do polievok, omáčok a šalátov. Bedrovník zvyšuje chuť do jedla a podporuje trávenie.

bedrovnik (1)
Bedrovník lomikameňový, foto zdroj Pixabay. com

Borák lekársky

Borák sa považuje za jednoročnú rastlinu, ktorá je vysoká 0,50 – 0,70 m. Stonka je štetinatá a listy vráskovité. Kvety majú päťpočetnú modrú korunu. Zbiera sa vňať, pričom staré dolné listy zrežeme. Sušená rastlina má chuť a vôňu po uhorkách. Obsahuje triesloviny, sliz, alantoín, silicu, antokyánové farbivo, vitamín C a kyselinu kremičitú.

Využívajú sa mladé výhonky a čerstvé listy, ktoré sa pridávajú do šalátu alebo špenátu či pri výrobe nátierok. Kombinujú sa s kôprom, mladou cibuľkou a pažítkou. Hodia sa aj ako jedna  z prísad do zemiakových a majonézových šalátov. Borákom sa ochucuje aj sekaná alebo jedlo z rýb.

Ďalšie bylinky nabudúce.