Hyacint východný – ako si dopestovať túto krásu jari

Ako dopestovať hyacint Zdroj foto: Pixabay.com

Kvet fialovej, modrej, červenej či bielej farby je ozdobou mnohých záhrad a patrí medzi prvých poslov jari. Hyacint východný môžete pestovať aj v kvetináči.

Hyacint východný patrí medzi cibuľnaté trvalky so žliabkovými listami a kvetným stvolom. Býva ozdobou mnohých záhrad, alebo domácností, lebo jeho kvety krásne vyniknú i v kvetináči. Máme pre vás niekoľko rád, ako túto rastlinu pestovať.

Ako pestovať hyacint

Na rýchlenie hyacintu v domácnosti použijeme zdravé trojročné cibule, ktoré dostať v kvetinárstvach. Do črepníka s priemerom 9 – 12 cm so zmesou jedného dielu výživnej pareniskovej zeme a jedného dielu piesku zasadíme cibuľu tak, aby kŕčok vyčnieval nad zemou. Na spodok črepníka treba dať drenáž – trochu hrubšieho riečneho piesku.Cibule je možné vysadiť aj do debničiek.

Vysadené črepníky či iné nádoby umiestnime buď v chladnej tmavej pivnice, polejeme a zasypeme pieskom, alebo uložíme v záhrade do jamy asi 30 cm hlbokej, polejeme a zasypeme približne 10 cm vrstvou piesku a zvyšok zemou. Pred silnými mrazmi ich chránime ešte vrstvou lístia alebo čečiny.

Asi po 10 týždňoch, keď cibule dobre zakorenia a utvorí sa 5 – 6 cm dlhý stvol, črepníky vyberieme a prenesieme aspoň na dva dni do chladnejšej a tmavej miestnosti, aby sa aklimatizovali. Potom ich postavíme na teplé miesto a zatienime buď prevráteným črepníkom, alebo papierovým vrecúškom.

Keď je súkvetie už vyvinuté, postavíme rastliny na svetlo. Rozkvitnuté rastliny držíme však čo najďalej od vykurovacieho telesa. Odkvitnuté cibule už nepolievame, lebo by mohli zhniť. Po vyschnutí ich vyklopíme z kvetináča a na jeseň zasadíme do záhrady.