Krok za krokom, ako si vytvoriť vlastnú záhradu

ako si vytvoriť vlastnú záhradu Zdroj: www.pexels.com

Patríte k záhradkárom začiatočníkom a rozhodli ste sa urobiť si vlastnú záhradu, oázu zelene? Poradíme vám, ako začať a aké skutočnosti sú pri realizácii vášho zeleného raja rozhodujúce. Krok za krokom, ako si vytvoriť vlastnú záhradu.

Či si to už uvedomujeme alebo nie, človek je stále súčasťou prírody, ktorú pre spokojný život potrebuje. Preto mnohí z nás si aspoň kúsok z nej snažia preniesť do blízkosti svojho domova. Niektorí na to majú obmedzený priestor, napríklad iba balkón, niektorí kúsok pozemku. Ak patríte k tej druhej skupine a doteraz ste záhradku nemali, poradíme vám, ako začať.

Pri plánovaní záhrady treba brať do úvahy viacero skutočností:

  1. Typ záhradky

Máte na výber viacero možností, v prvom rade záleží, aký veľký pozemok máte k dispozícii a koľko času si môžete dovoliť obetovať záhradke.

Po prvé, môžete urobiť jednoduchú kontajnerovú záhradu . V tomto prípade  umiestnite do črepníkov a kontajnerov  rôzne druhy ovocia , zeleniny alebo bylín. Tento typ je vhodný najmä, ak nemáte k dispozícii veľký pozemok. Takto pestovať rastliny je možné i v bytoch s balkónmi.

Druhým variantom záhrady je vyvýšená terasovitá záhrada. Tento typ sa takisto využíva pri menších pozemkoch. Na odtrávnenú plochu navŕšime zem, ktorú ohradíme dreveným rámom alebo kvádrami, tak, aby záhradka bola na vyššej úrovni, ako ostatná časť pozemku.

Nakoniec sa môžete rozhodnúť pre typickú záhradku, ktorej záhony oddelíte chodníkmi, tak aby ste rastliny prehľadne od seba oddelili a zabezpečili im priestor na rast.

  1. Správne umiestnenie

Ďalšia vec, ktorú budete musieť urobiť, je rozhodnúť, kam umiestniť záhradu. Mala by mať dostatok slnka počas dňa. Ale ak túto možnosť nemáte, doprajte jej aspoň ranné slnko. To zabezpečí, že vaše rastliny dostanú správne množstvo slnečného žiarenia pre svoj rast.

Foto: Naša záhradka.sk

V prípade plánovania záhradky treba brať  do úvahy aj prítomnosť možných škodcov. Napríklad, ak chcete chrániť vašu záhradu od sŕn , mali by ste ju umiestniť čo najbližšie k vášmu domovu.  V prípade prítomnosti veveričiek ju zas naplánujte čo najďalej od stromov.

  1. Podnebie a typ pôdy

Vegetačné obdobie na južnom Slovensku začína o niekoľko týždňov skôr oproti severnému. Rozdielnosť je badať aj v kvalite pôdy. V severných oblastiach nájdete skôr ílovitú a ťažkú pôdu, juh a západ má skôr piesočnatejšiu a úrodnejšiu zem. Tieto fakty treba zohľadniť pri výbere vhodných rastlín na pestovanie.  Niektorým sa darí viac na juhu a v teplejšom podnebí, niektoré zas potrebujú viac vlahy.

Každá záhradka vyžaduje občas dodať živiny. Tie zabezpečíme ešte pred výsadbou buď organickým hnojivom, hnojom alebo dobre prehnitým kompostom.

www.pixabay.com
  1. Čo budeme pestovať

Okrem typu podnebia i pôdy treba pri výbere vhodných rastlín na pestovanie zohľadniť aj potreby rodiny. Koľko času na záhradku chceme vyčleniť,  a aké plodiny, ovocie či zeleninu máme radi a naša domácnosť ich dokáže zužitkovať.

Zvýšiť úrodnosť vášho zeleného raja pomáha i striedanie rastlín. To znamená, že každý rok sadíme rastliny na inom mieste.

  1. Rozmiestnenie rastlín

Okrem vyššie uvedených skutočností je nemenej podstatný aj spôsob umiestnenia rastlín vo vašej záhradke. Niektoré druhy zeleniny alebo ovocia sa vedľa seba totiž neznášajú, iné zas môžu svojou blízkosťou zlepšiť svoju kvalitu, získať výraznejšiu chuť alebo odohnať možných škodcov.

O tom, čo s čím kombinovať, aby sme z našej záhradky vyťažili čo najviac, si povieme nabudúce.