Ako pestovať hortenziu v kvetináči

ako pestovať hortenzie Zdroj foto: https://www.instagram.com/p/BuhNNZWHbvM/

Tento kvet z Ázie vie očariť svojou krásou. Ako sa tešiť z jej kvetov čo najviac? Prezradíme vám ako pestovať hortenziu v kvetináči.

Dostali ste do daru hortenziu v kvetináči? Čo robiť, ak sa chcete z jej kvetov tešiť čo najviac? Táto rozkonárená polodrevina z kvetmi ružovej, červenej a bielej farby (modrá farba je získaná umelo, napríklad pridaním modrej skalice do pôdy) do Európy prišla v druhej polovici 18. storočia. Jej domovom je Čína alebo Japonsko.

Ako pestovať hortenziu v kvetináči

Hortenziu v byte dáme na svetlé miesto, ale nie na priame slnko. Polievame ju pravidelne a výdatne každý deň. Po odkvitnutí ju nevyhodíme, ale ponecháme si ju na ďalšie pestovanie. Rastlinu zrežeme asi na 2 – 3 očká a presadíme do primeraného kvetináča do ľahšej výživnej zeminy ( zmes pareniskovej zeminy, listovky, rašeliny a piesku).

Hyacint východný – ako si dopestovať túto krásu jari

Po zakorenení ju pestujeme na svetlom mieste, chránenom pred prudkým slnkom – môže to byť balkón, okno, záhrada, veranda a pod. V lete vyžaduje výdatnú zálievku. Koreňový bal nesmie vyschnúť. Každý týždeň ju prihnojujeme roztokom organického hnojiva.

Ako prezimovať hortenziu?

Už koncom leta treba obmedziť polievanie. Ešte pred príchodom mrazov hortenziu prenesieme do bytu na prezimovanie v chladnej miestnosti s teplotou 6 – 10 °C. V tom čase polievanie dosť obmedzíme. Netreba sa báť, ak jej opadne niekoľko listov. Je to prirodzené.

Tulipán alebo karafiát. Čo vyjadrujú tieto a iné darované kvety?

Aby znovu zakvitla

Hortenziu koncom februára alebo v marci prenesieme do teplejšej miestnosti, postupne ju privykneme na plné svetlo a začneme viac polievať. Rastlinu je potrebné orezať. Ponecháme iba tie najsilnejšie výhonky s nasadenými kvetnými púčikmi.